Antena 3 CNN Actualitate Arme româneşti pentru războiul din Irak

Arme româneşti pentru războiul din Irak

Arme româneşti pentru războiul din Irak
11 Oct 2007   •   09:26

Forţele armate ale guvernului democratic din Irak luptă împotriva teroriştilor cu armament românesc. Cel mai important client al producătorului de armament din România, Romarm, sunt Statele Unite. Potrivit ziarului ?Cotidianul?, acestea au intermediat în ultimii ani cantităţi însemnate de armament din ţara noastră spre zona de conflict. Cele mai multe arme româneşti ajung în Irak prin intermediul firmelor americane care participă la reconstrucţia Irakului. Statele Unite înzestrează forţele armate ale guvernului democratic din Irak cu armament, iar cel mai des folosit este de provenienţă românească.

Nicolae Iancu, directorul de marketing al companiei de armament Romarm, spune că Statele Unite cumpără, în principal, arme de infanterie şi muniţie, precum şi aruncătoare.

În anii trecuţi, la cererea NATO, România a donat Irakului peste 6.000 de arme de asalt şi circa 100 de lansatoare de rachete. După căderea regimului comunist, cel mai mare contract de vânzări de armament pe care l-a avut Romarm a fost tot cu Statele Unite. Valoarea acestuia s-a ridicat la suma de 30 de milioane de dolari.

Calitatea armelor româneşti i-a impresionat plăcut şi pe militarii americani de la baza din Mihail Kogălniceanu. Aceştia au apreciat atât fiabilitatea armelor produse în România şi mai ales precizia lor.

Un alt motiv pentru care armele româneşti sunt bine cotate este raportul calitate-preţ. Cele care provin din Rusia sunt mai bune dar costă dublu. În Europa Centrală şi de Est, alţi doi actori importanţi în domeniul vânzărilor de armament sunt Polonia şi Bulgaria.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close