Antena 3 CNN Actualitate Armata scoate la concurs peste 2.500 de posturi de voluntar, pentru bărbaţi şi femei

Armata scoate la concurs peste 2.500 de posturi de voluntar, pentru bărbaţi şi femei

1 minut de citit Publicat la 10:16 26 Mai 2008 Modificat la 10:16 26 Mai 2008
Armata scoate la concurs peste 2.500 de posturi de voluntar, pentru bărbaţi şi femei
Ministerul Apărării scoate la concurs peste 2.500 de posturi de soldat şi gradat voluntar în cadrul Forţelor Terestre, Navale şi Aeriene. Pentru această serie de pregătire, care începe la 1 septembrie, sunt disponibile aproape 2.700 de locuri, dintre care doar 300 sunt destinate celor care au stagiul militar satisfăcut. Recrutarea nu ţine cont de sex, aşa încât şi tinerele între 18 şi 26 de ani, interesate de o carieră militară, pot participa la preselecţie. Selecţia va avea loc în perioada 26 mai - 11 iulie 2008. Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul Ministerului Apărării.

Soldaţii şi gradaţii voluntari constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat. Ei pot încheia contracte succesive şi să rămână în armată până la vârsta de 40 de ani, dacă nu au optat pentru a trece, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, în corpul subofiţerilor.

Tinerii care au fost selecţionaţi, pe baza cererii lor, să devină soldaţi voluntari urmează un program de instruire. La încheierea pregătirii, depun jurământul militar, după care îşi vor perfecţiona pregătirea de specialitate. La finalul acesteia vor semna un prim contract, a cărui durată este de 4 ani. Următoarele contracte pot avea durata de la 2 la 3 ani fiecare, până la limita de vârstă în grad.

În afară de salariu, soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la echipament şi hrană gratuite, precum şi la asistenţă medicală şi medicamente. Înainte de adoptarea legii privind armata voluntară, tinerii care împlineau 18 ani primeau ordinul de încorporare şi erau obligaţi să se prezinte la centrul de recrutare. Acolo avea loc testarea fizică şi psihologică. În funcţie abilităţile fiecăruia, se făcea distribuirea pe arme.

Odată intraţi în armată, tinerii petreceau acolo un an sau, dacă erau absolvenţi de studii superioare, 6 luni. Înainte de Revoluţie, soldaţii petreceau o mare parte a timpului pe câmp, la cules de porumb sau cartofi. Situaţia s-a schimbat acum. Muncile agricole de atunci au fost înlocuite de riscurile din prezent. Şi asta pentru că una din cele mai importante obligaţii ale militarilor voluntari prevăzute de legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari din Armata României este aceea de a participa necondiţionat la misiuni internaţionale.

Antena 3

×
x close