Antena 3 CNN Actualitate Armata intervine cu avioane Spartan pentru stingerea incendiilor de vegetație din România. MApN: „Astăzi am executat chiar șase misiuni, cu cele două aeronave”

Armata intervine cu avioane Spartan pentru stingerea incendiilor de vegetație din România. MApN: „Astăzi am executat chiar șase misiuni, cu cele două aeronave”

interventie armata stingere incendii romania
Purtătorul de cuvânt al MApN, stânga, imagini cu intervenția de marși, dreapta. Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN/ Focus Press
de Mia Lungu    |    09 Iul 2024   •   22:51

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgență, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, să acționeze marți, 9 iulie, pentru stingerea unui incendiu de pădure în județul Mehedinți.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Generalul Constantin Spînu, a dat detalii, la Antena 3 CNN, despre intervenția aeronavelor Spartan în stingerea incendiilor de vegetație, în perioada următoare, dată fiind prognoza ANM de caniculă severă în România și riscul mare de incendii asociat cu aceasta.

„Nu este pentru prima dată când acționăm, din păcate. În țară am mai executat astfel de misiuni în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara, Buzău, Bacău, în această în această primăvară. Aeronavele C-27J Spartan sunt aeronave extrem de versatile. Știți că ele execută misiuni și de transport umanitar, transport de urgență, atunci când este nevoie de noi, când capacitatea DSU este depășită, capacitatea de transport aerian intervenind imediat pentru incendii.

Aeronavele Spartan pot lua la bord maximum șase containere, dar asta înseamnă 6 tone de apă. Astăzi, de exemplu, am executat chiar șase misiuni cu cele două aeronave, fiecare câte trei treceri. În total au lansat 30 de containere, 30 de tone de apă, în funcție de evoluția situației din zonă. Evident că aceste misiuni vor continua și mâine. Sperăm să nu fie cazul, însă dacă este nevoie, vom fi pregătiți.”, a precizat acesta, la Antena 3 CNN. 

Cele două aeronavele au decolat marți din Baza 90 Transport Aerian Otopeni în jurul orelor 12:30, respectiv 14:30.

Misiunea aeriană s-a desfășurat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În configurație pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multor incendii de pădure din țara noastră - în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.

De asemenea, în anii precedenți, aeronavele de acest tip au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Republica Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close