”Aici este vaccinul, dincolo este mormântul. Fiecare să aleagă“, a spus arhiepiscopul grec la un eveniment organizat de municipalitatea din Levadia.
”Cu toții avem o singură obligație, dragostea. Dragostea nu înseamnă să am grijă numai de mine, ci și de aproapele meu. Poate cred că nu pot contracta virusul, nu mă voi îmbolnăvi, dar nu este sigur. Îmi asum responsabilitatea că nu voi fi cel care va transmite virusul altuia?“, a mai precizat Prea Fericitul Ieronim al II-lea, citat de Orthodox Times.
Acum câteva zile, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei a redactat o circulară cu 12 întrebări şi răspunsuri pe tema vaccinării anti-COVID-19, care va fi citită credincioşilor în bisericile din ţară.
”Vaccinurile împotriva coronavirusului nu conţin microcipuri. Acestea sunt teorii nerealiste bazate pe campanii de dezinformare (care circulă) pe internet”, se arată în circulară.
BOR nu vrea să se implice în campania de vaccinare
Pe de altă parte, în România, Biserica Ortodox Română refuză să se implice în campania de vaccinare.
Vasile Bănescu spune că BOR nu se poate implica în mod direct în campania de vaccinare întrucât tema abordată este ”extra-religioasă”, iar rezolvarea problemei intră ”exclusiv” în atribuțiile cadrelor medicale.
„In legătura cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) in demersul de convingere a oamenilor sa se vaccineze, e bine să ne amintim că in România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică.
Dincolo de acest aspect care trebuie luat mereu si onest in considerare, va rog sa primiți următoarea precizare:
Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea & protejarea lor și a celor dragi.
Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent.
Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus.”, a transmis Vasile Bănescu.
Mesajul BOR vine după ce vicepremierul Dan Barna a spus astăzi că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română pentru un parteneriat astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, care a stagnat în ultima vreme, în România.
"Trebuie măsuri mai active pentru creșterea vaccinării. Este momentul să discutăm foarte clar în Guvern și să avem un dialog și un parteneiat cu Biserica Ortodoxă Română pentru ca de la vârful Bisericii să se transmită către toți preoții să-i îndemne pe enoriași să se vaccineze, ar putea fi un impuls pentru vaccinare.
Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut și Grecia a trecut de o rată de vaccinare de 50%, cred că este posibil și este timpul ca românii să afle despre vaccinare și pe această cale credibilă, pentru a nu intra din nou într-o perioadă pe care nu ne dorim (...) Vaccinarea este singura soluție", a declarat Barna, spunând că mizează pe înțelepciunea Patriarhului Daniel.
Întrebat cum crede că va fi posibilă implicarea Bisericii în campania de vaccinare, în condițiile în care nu se știe dacă Patriarhul Daniel s-a vaccinat, vicepremierul a răspuns: "Dacă ne-am dat bătuți, am pleca acasă".