Arafat a spus că legea vorbeşte de servicii omologate, iar serviciul de ambulanţă este cel mai vulnerabil. În plus, a mai menţionat acesta, există acoperire şi în zona rurală şi se vor înfiinţa peste 40 de echipaje noi.
"Există consorţii foarte mari care s-au specializat în a prelua serviciile de urgenţă din alte ţări. Legea devenind permisivă, ei vin şi spun că ne discriminezi. O primă etapă vor fi licitaţii. Vine apoi cu costuri mai mici, scoate statul prin absorbţie. Serviciul de ambulanţă e cel mai vulnerabil. Te trezeşti că 30% a rămas în zona publică şi 70% particulară. Altfel negociază, devine încet-încet monopol", a spus Arafat.
În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat că statul poate să decidă numărul de servicii privatizate. "Eu pot să vin ca stat şi să spun că pe sistemul de stat pot asigura 90% din aceste servicii şi îl plătesc mai mult şi doar 10% pe privat pentru că serviciile lor le folosesc mai puţin. Eu pot să decid ca stat ca un anumit număr de servicii îl privatizez", a fost contraargumentul lui Duţă.
Referindu-se la Fundaţia pentru SMURD, Raed Arafat a spus că aceasta a fost creată pentru a sprijini activitatea SMURD şi că ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit.
Pe de altă parte, Arafat a precizat că sistemul de urgenţă are un deficit de personal de 42%, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi deficitul va fi şi mai mare, deoarece medicii din sistemul de stat vor prefera să plece la privat.