Creşterea preţurilor este principala sursă de stres pentru români, surclasând creditele, scăderea veniturilor, viaţa de familie sau sănătatea.
Potrivit unui studiu Daedalus Millward Brown,
aproximativ 64% din populaţie spune că este stresată, peste media din regiune, de 60,5%.
Nivelul de stres din România este mai mare decât în Cehia (43,6%) şi Slovacia (50,6%), dar mai redus decât în Serbia (68,6%), Croaţia (68,3%) sau Turcia, se arată în raport, notează Mediafax.
"
Fiecare respondent care s-a declarat stresat a fost pus să aleagă trei surse mari generatoare de stres. În felul acesta, studiul a identificat cauzele principale ale stresului la nivelul întregii regiuni. Este vorba despre: starea economiei, creditele, creşterea preţurilor, scăderea veniturilor personale şi slujba curentă", a declarat Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown.
Spre deosebire de media din regiune, românii sunt mai puţin stresaţi de sănătatea personală sau a celor apropiaţi (28%), de viaţa de familie (11,3%) şi de siguranţa personală (4,7%), dar sunt mai stresaţi de creşterea preţurilor (47%), starea economiei (44,9%) şi de credite (44,1%). Potrivit studiului Daedalus, îngrijorarea legată de credite plasează România pe locul trei în regiune, după Turcia şi Croaţia.
Alte surse de stres la români sunt scăderea veniturilor personale (40,6%), slujba actuală (35,3%) şi lipsa timpului pentru viaţa personală (22,2%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, din România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia.