Mihaela este un astfel de caz. Ea ar trebui să meargă la şcoală, dar şcoala nu mai e o prioritate de când a aflat că e însărcinată. Tatăl copilului e adult şi e pasibil de închisoare, dar asta nu pare să-l afecteze. Mihaela este una dintre cele 29.000 de adolescente din România care devin mame prea devreme. Li se răpeşte tinereţea, iar povara de pe umerii lor este extrem de grea. Trebuie să aleagă între cărucior şi role...
Conform statisticilor, România este pe locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente. Pot apărea complicaţii pentru că organismul nu poate susţine o sarcină. Aşa s-a întâmplat la Braşov, unde o adolescentă a născut siamezi.
Copiii acestor tinere sunt mici la naştere, imaturi şi au o rată de supravieţuire mai mică decât la o femeie de peste 19 ani. Mai mult, sarcina este principala cauză a decesului la tinerele femei între 15 şi 19 ani din întreaga lume, din cauza complicaţiilor la naştere şi a avorturilor ilegale sau nesigure. O mare parte dintre ele avortează spontan, iar complicatiile sunt infecţii, sângerări şi sterilitate pe termen lung.
Vineri, de Ziua Mondială a Contracepţiei, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală va derula o campanie de informare pentru adolescenţi, sub mesajul "Trăieşte-ţi viaţa înainte să ţi-o complici".
Observator