Antena 3 CNN Actualitate Aproape 50.000 de euro pentru românii care vor să îşi deschidă o afacere. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Aproape 50.000 de euro pentru românii care vor să îşi deschidă o afacere. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

o_1bcfkvremdvv1r65pkn2gh1hsv8.jpg
30 Mar 2017   •   16:04

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 10/ 2017, privind instituirea Programului Start-up Nation Romania, prin care statul ar urma sa ofere fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 Euro) celor care vor deschide o mica afacere in Romania. În aceste zile se aşteaptă şi normele.

Prin Programul pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, program care incurajeaza dezvoltarea spiritului antreprenorial - Start-up Nation - Romania - statul va acorda ajutor de minimis in suma maxima de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentand 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui numar maxim estimat de 10.000 de intreprinderi mici si mijlocii, a anuntat Guvernul.

Statul estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou infiintate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

Conform schitei de buget initiale, de la Ministerul Finantelor, bugetul pe anul 2017 al acestui program va fi de 500 de milioane de lei - credite bugetare, cu posibilitatea de a urca imitele de cheltuieli la 1,7 milioane de lei, prin credite de angajament. Insa bugetul de stat pe anul 2017 nu a fost inca adoptat.

Programul nu este inca operationalizat. In termen de maxim 30 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta , Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat va elabora si supune aprobarii Guvernului o hotarire a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis

Potrivit ministrului Florin Jianu, programul ar urma sa porneasca de la 1 mai. Guvernul isi propune sa mentina acest program pana in anul 2020.

Conform OUG, firmele beneficiare ale Programului "Start-up Nation - Romania" ar urma sa fie intreprinderile mici si mijlocii (IMM) infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in baza prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de Urgenta nr.6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare sau Legii nr. 1 / 2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close