Antena 3 CNN Actualitate Aproape 4.500 de români au făcut COVID-19, după vaccinare. Cum explică dr. Valeriu Gheorghiţă

Aproape 4.500 de români au făcut COVID-19, după vaccinare. Cum explică dr. Valeriu Gheorghiţă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:36 23 Feb 2021 Modificat la 15:49 23 Feb 2021
Aproape 4.500 de români au făcut COVID-19, după vaccinare. Cum explică dr. Valeriu Gheorghiţă
Sursa foto: Hepta

Mai exact, după prima doză de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, un număr de 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul celor imunizaţi, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, a spus, marţi, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

Majoritatea acestor persoane, 95% dintre ele, au fost vaccinate cu serul produs de BioNTech Pfizer, 4,6% cu vaccinul produs de Moderna și 0,4% cu serul produs de compania AstraZeneca.

"Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul în care a fost depistată această infecție a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titlul protector și, de asemenea, foarte probabil vorbim de situații în care acele persoane erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în fază de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație pentru infecția cu SARS-CoV-2 e cuprinsă între 2 și 14 zile. 

Dr. Gheorghiţă: 1.052 de bolnavi COVID după administrarea primei doze au făcut deja rapelul

Atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție cunoscute atât înainte, cât și după vaccinare, pentru a obține beneficii maximale în următoarea perioadă", a declarat, marţi, medicul Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a precizat că 1.052 de bolnavi COVID după administrarea primei doze au făcut deja rapelul. Este vorba de 4,3% dintre ele, aproximativ 172 de persoane, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de două săptămâni de la momentul vindecării.

În ceea ce privește numărul persoanelor diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după administrarea celei de-a doua doză, în perioada 17 ianuarie – 21 februarie, au fost 446 de cazuri, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu rapel.

Cum explică medicul acest fenomen

Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de compania BioNTech Pfizer, a spus dr. Gheorghiță.

"Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze și până la data confirmării infecției a fost de 4 zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 7 – 10 – 14 zile, în funcție de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua zile. 

Accentuez importanța respectării măsurilor de prevenție, pentru că altfel putem avea acel fals sentiment de siguranță și să ne expunem în diverse circumstanțe infecției cu SARS-CoV-2", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

×
TOP articole
x close