Un studiu recent arată că, deşi 9 din 10 bărbaţi ştiu ce este prostata, doar un sfert dintre ei au aflat cum se stabileşte un diagnostic de cancer de prostată.
O campanie iniţiată de Janssen România îşi propune să informeze bărbaţii români cu privire la propria anatomie şi privind necesitatea adoptării unui comportament preventiv.
Studiul efectuat recent pe un eşantion de 788 de bărbaţi români arată că, deşi 9 din 10 bărbaţi români declară că ştiu ce este prostata, doar 80,25% dintre ei ştiu sigur că femeile nu au prostată.
Conform aceluiaşi studiu, 74,68% dintre bărbaţii români nu ştiu cum se stabileşte diagnosticul cancerului de prostată, iar 73% dintre ei nu ştiu ce este testul PSA.
Aproximativ jumătate dintre respondenţi ştiu cum arată prostata (42,53%) şi care este funcţia principală a acesteia (51,39%).
Totuşi, nu toate concluziile studiului sunt alarmante: 69,87% dintre respondenţi consideră testul PSA un indicator de precizie în determinarea cancerului de prostată şi 72,91% sunt de părere că acest test ar trebui făcut o dată pe an de către bărbaţii de peste 45 de ani. Dintre respondenţi, 75,95% cunosc faptul că medicul urolog este cel care diagnostichează un posibil cancer de prostată.
„Campania «Care-i treaba cu prostata?», iniţiată de Janssen România şi susţinută de FABC (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer), Asociaţia Română de Urologie, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România şi Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală îşi propune să informeze bărbaţii români referitor la propria anatomie şi de ce e necesar sa adopte un comportament preventiv în ceea ce priveşte cancerul de prostată”, se arată în comunicat.
În 2020, 8.055 de noi cazuri de cancer de prostată au fost diagnosticate în rândul bărbaţilor din România.