Antena 3 CNN Actualitate Aproape 2.000 de persoane au fost aduse la Roşia Montană, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu minerii

Aproape 2.000 de persoane au fost aduse la Roşia Montană, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu minerii

2 minute de citit Publicat la 17:44 15 Sep 2013 Modificat la 17:44 15 Sep 2013
Aproape 2.000 de persoane au fost aduse la Roşia Montană, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu minerii
Foto: Agerpres
Aproape două mii de persoane din ţară au ajuns, duminică după-amiază, la Roşia Montană, judeţul Alba, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de mineri care protestează, de cinci, respectiv trei zile, în subteran, dar mai sunt aşteptaţi alţi trei mii de oameni.
Până duminică la ora 17.00, aproape două mii de persoane din ţară au ajuns la Roşia Montană, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu minerii blocaţi de miercuri în subteran, conform Mediafax.
Potrivit Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, cinci mii de persoane din întreaga ţară sunt aşteptate, duminică, la Roşia Montană, pentru a fi alături de cei 33 de mineri blocaţi în subteran.
Întrebat cine sunt cele cinci mii de persoane, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, a răspuns că sunt "comunităţile miniere în care este nevoie de locuri de muncă".
Tot la Roşia Montană ar trebui să ajungă şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta declara, duminică după-amiază, după ce a participat la Serbările naţionale de la Ţebea, că ar trebui să meargă la Roşia Montană.
Întrebat ce va face după ce pleacă de la Ţebea, Traian Băsescu a răspuns: "Cred că ar trebui să merg la Roşia Montană". 
Un număr de 22 de mineri aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană se află în a cincea zi de proteste, ceilalţi 11 în a treia zi, ei declarându-se şi duminică decişi să nu renunţe până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.
Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu declara, duminică, că a coborât, în aceeaşi zi, în subteran, pentru a încerca din nou să-i convingă pe minerii aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană să renunţe la protest, dar nu a reuşit. 
Albu a spus că minerii sunt decişi să nu iasă la suprafaţă până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.
Un număr de 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo şi cerând să vină preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Vineri, alţi unsprezece mineri au coborât în mină şi s-au solidarizat cu primii 22.
Preşedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, declara că minerii blocaţi în subteran îl consideră pe preşedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier".
Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.
 

×
x close