Aproape 100 de şcoli au fost închise în judeţul Dâmboviţa. Clădirile au fost lăsate în paragină cu tot cu mobilier sau materiale didactice, din cauza că elevii erau prea puţini şi edilii au considerat că nu se justifică păstrarea lor.
Cu o simplă hotărâre de consiliu local şi o solicitare la Ministerul Educaţiei, construcţiile ar putut fi folosite în alte scopuri.
Şcoala din localitate Colanu din Dâmboviţa este închisă de mai bine de zece ani. Clădirea care stă să se prăbuşească a fost abandonată din cauză că erau prea puţini copii care îi călcau pragul.
În şcoli totul a rămas nemişcat. Băncile, catedrele şi materiale didactice sunt însă îmbâcsite de praf şi degradate.
Clădirile abanonate ar putea să fie folosite însă, dacă ar păsa cuiva.
Într-o situaţie asemănătoare este şi şcoala din localitatea Matraca. De aici s-a furat tot mobilierul şi toate dotările, iar spaţiul verde din jurul şcolii a devenit loc de păşunat pentru animale.
În alte localităţi, autorităţile au ştiut să profite de clădirile abandonate. În comuna Râul Alb o parte din fosta şcoală s-a transformat în cabinet medical, la Pietrari s-a deschis un after-school social, iar la Lunguleţu, în locul fostei şcoli, se va crea un spaţiu de joacă pentru copii.