Antena 3 CNN Actualitate Aplicaţia care îţi spune dacă mâncarea conţine substanţe din viermi şi gândaci | Explicaţiile InfoCons

Aplicaţia care îţi spune dacă mâncarea conţine substanţe din viermi şi gândaci | Explicaţiile InfoCons

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:18 05 Noi 2022 Modificat la 22:21 05 Noi 2022
aplicatie infocons alimente ingrediente eticheta viermi gandaci
Aplicaţia care îţi spune dacă mâncarea conţine substante din viermi şi gândaci Sursa foto: InfoCons.ro

Potrivit preşedintelui InfoCons, Sorin Mierlea, consumul alimentelor care au urme de aditivi, coloranți sau anumite componente care sunt extrase din gândaci sau viermi nu este un fapt descoperit recent, ci ar data de mai mult timp.

Pănă acum identificarea acestor componente a fost oarecum mascată în etichetele alimentelor printr-un limbaj tehnic greu de înțeles de omul de rând.

"Nu este de astăzi, de ieri, este de mai mult timp, mai ales în acele celebre e-uri și aditivi care sunt în zona aceasta a coloranților și a conservanților, iar din această perspectivă InfoCons chiar a lansat o aplicație gratuită care să-l ajute pe consumatorul român să poată să identifice singur ce conține un produs.

Eu cred că este important să alegem fiecare dintre noi ceea ce dorim.

Cum funcționează aplicația care îţi spune dacă mâncarea conține substanțe din viermi şi gândaci

Este foarte complicat astăzi, din păcate, după etichetele pe care le avem, mai ales într-un limbaj dăsta abracadabrant de meandrele concretului și sinergia faptelor de a mai înțelege ceea ce scrie real pe etichetă şi dacă e bun sau e rău, dacă cade părul sau îmi crește nasul.

Aplicația "Află ce mănânci" este gratuită atât pentru sistemele IOS, Android, cât și Huawei. Este disponibilă în 33 de limbi, inclusiv pentru minoritățile conlocuitoare din România, cât și pentru refugiații ucrainieni.

Scanezi codul de bare a unui produs agroalimentar și ai toate informațiile traduse într-un limbaj simplu și accesibil pentru fiecare dintre noi.

Ai toate numerele de urgență din România și din toate țările lumii și doar sunt din direct din aplicație în cazul în care, doamne ferește, ai o problemă.

Ai timpi ireal de așteptare în toate punctele de frontieră de granițe ale României pentru granițele rutiere, ai toate alertele Uniunii Europene în timp real, atât pentru produsele agroalimentare, cât și produsele nealimentare și harta tuturor adăposturilor civile în caz de, doamne ferește, un cutremur sau vreun război ca să te poți adăposti și să știi unde este cel mai aproape adăpost de locuința sau de unde ești.

Cred că este important să avem acces la informare. Este un drept fundamental al cetățeanului european. Este în 33 de limbi pentru fiecare țară, ceea ce înseamnă că un român care merge în Franța sau locuiește în Spania sau se duce în concediu în Grecia va scana un produs agroalimentar și va avea toate informațiile în limba română.

Că și așa vine Black Friday peste noi ai toate informațiile cu privire la frigidere, televizoare, mașini de spălat, poți să le compari între ele.

Spui cât te costă pe tine curentul din punct de vedere al prețului pe care-l ai la furnizorul pe care l-ai ales și astfel să știi cât costă acel frigider sau televizorul în cei doi ani de zile de garanție, cu tot cu curent.

E important să alegem în cunoștință de cauză, iar românii din diaspora să aibă la dispoziție un instrument facil în țara de destinație în limba română", a explicat Sorin Mierlea, președinte Info CONS, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN. 

×
x close