Antena 3 CNN Actualitate Apele Române anunţă cât a scăzut debitul Dunării la intrarea în ţară

Apele Române anunţă cât a scăzut debitul Dunării la intrarea în ţară

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:17 08 Noi 2022 Modificat la 18:17 08 Noi 2022
BeFunky-collage - 2022-11-08T181650.208
Apele Române anunţă cât a scăzut debitul Dunării la intrarea în ţară Sursa foto: Facebook Apele Române

„Debitul Dunării la intrarea în ţară, în secțiunea Baziaş, este marți de 2400 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 mc/s).

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării (în secțiunea Baziaș) va ajunge în data de 14 noiembrie în jurul valorii de 2500 mc/s”, anunță Apele Române.

Debitul minim istoric pe Dunăre la intrarea in țară s-a înregistrat în 2003 și a fost de 1500 mc/s.

Minimul debitului Dunării din această vară s-a înregistrat în perioada 17 - 21 August 2022 și a fost de 1750 mc/s, conform informațiilor transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

La stația hidrometrică de la Cernavodă, nivelul Dunării este de 68 cm până la prima treaptă de avertizare.

„La această oră, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) este de 71,5% comparativ cu 76% cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

Programul de exploatare a lacurilor de acumulare este elaborat lunar cu scopul asigurării necesarului pentru toți beneficiarii cu apă brută, în mod special a alimentării cu apă a populației.

Astfel, sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică pentru toată perioada iernii.

Acest program este realizat și avizat de către Administrația Națională "Apele Române", împreună cu reprezentanți ai autorităților publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deținători de obiective hidrotehnice și beneficiari de apă brută, precum și ai altor autorități și factori responsabili și se aprobă de către autoritatea publică centrală din domeniul apelor, respectiv de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Programul se stabilește lunar ținând cont de estimările debitelor medii afluente în principalele lacuri realizate de INHGA și pe baza prognozelor hidro-meteorologice emise pentru toată perioada de iarna.

În toată perioada verii, în ciuda unui deficit de precipitații, specialiștii Apelor Române și cei ai Hidroelectrica au reușit, prin gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri, să optimizeze modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ.

Astfel, coeficientul de umplere s-a menținut în lunile de vară în jurul valorii de 70%, fiind asigurat necesarul de apă pentru alimentarea cu apă a populației, dar și pentru producerea de energie electrică”, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Administrația Națională "Apele Române" anunță că în acest moment nu există secțiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă sub aspect cantitativ.

„În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia”, se arată în finalul comunicatului.

×
x close