Antena 3 CNN Actualitate Apel disperat pe o navă în Turcia. Marinarii români au scris „Help" pe o pânză agățată de vasul acostat: „Ne-au distrus psihic"

Apel disperat pe o navă în Turcia. Marinarii români au scris „Help" pe o pânză agățată de vasul acostat: „Ne-au distrus psihic"

nava grup servicii petroliere acostata turcia (2)
Nava GSP Falcon, de unde echipajul format din 10 români şi trei filipinezi au cerut ajutor. Sursa foto: Captură video Youtube
de Claudia Popovici    |    12 Sep 2024   •   17:27

Marinarii români de pe o navă, aparținând Grup Servicii Petroliere, care a rămas acostată în apele teritoriale ale Turciei, în urmă cu trei luni, au lansat un mesaj disperat în care cer ajutor. Ei acuză o situaţie limită care i-a afectat atât fizic cât şi psihic pentru că nu au mai fost plătiți și au rămas fără mâncare și fără motorină. Aflați la capătul puterilor, marinarii au scris şi mesajul „Help”, cu vopsea, pe o pânză agățată de vasul acostat la, scrie Focus Press. 

Echipajul, format din 10 români şi trei filipinezi, a precizat că situaţia în care se află a depășit orice limită, mai ales că unii dintre ei sunt neplătiți chiar de 6 luni. Ei acuză că situaţia i-a afectat atât fizic, pentru că au rămas fără mâncare, dar şi psihic. 

„Au depășit orice limită. Suntem aruncați în ancoră de trei luni, în Turcia. Pe lângă neplata salariilor de luni bune, unii suntem neplătiți de 3 – 4 – 6 luni, nu ne-au mai trimis nici motorină. De când nu mai avem motorină, am rămas și fără WC-uri, ne facem nevoile în pungă, fără climatizare, fără apă, ne-am spălat cu apă plată, mâncarea s-a alterat și am aruncat-o. Am mâncat sandwich-uri, pentru că altceva nu aveam. Ne-au îmbolnăvit și ne-au distrus psihic “, au declarat unii dintre membrii echipajului.

Aflați la capătul puterilor, marinarii povestesc că au sunat inclusiv la 112, şi s-a luat legătura cu Ambasada României, Președinția României și alte instituții, însă fără succes. 

„(...) Faptul că ne-au lăsat fără motorină ne-a terminat de tot. De bani mai știam că se întârzie, dar să ne lase fără motorină, ca pe niște animale… Repet: noi suntem aruncați în ancoră fără motorină, nu suntem la cheu. Azi deja ne-am dat demisia", au mai povestit marinarii.

Mai mult, pentru a atrage atenţia asupra situației, marinarii au scris „Help”, cu vopsea, pe o pânză agățată de vasul acostat în Turcia. 

Potrivit sursei citate, patronul GSP Falcon ar fi contactat personal echipajul cu promisiunea că situaţia lor se va rezolva în curând. 

×
Subiecte în articol: marinari români turcia GSP
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close