Una dintre cele mai simple şi importante etape în întreţinerea aparatelor de aer condiţionat este curăţarea filtrelor de praf. Acestea se curăţă cu detergent sau cu săpun lichid. Pur şi simplu se bagă în cadă şi se curăţă cu mâna, după care se scutură unul de celălalt şi se pun la loc. Curăţarea vaporizatorului se face cu spray special pe bază de alcool.
E bine să le curăţaţi o dată pe lună, pentru a îndepărta praful şi microorganismele care se depun pe plase. Altfel, vă puteţi pune în pericol sănătatea.
"Particulele de praf şi polen pot acutiza simptomele alergice, pot declanşa o criză de astm. De asemenea, conjunctivite alergice, rinite alergice. Expunerea prelungită la aparatul de aer condiţionat provoacă viroze, contracturi musculare, dureri de cap. Chiar virozele se pot agrava, putem ajunge la pneumonii", a precizat medicul Alin Borş.
Pentru a evita riscul unei răceli, este bine ca diferenţa dintre temperatura pe care o face aparatul de aer condiţionat în casă şi termperatura de afară să nu fie mai mare de cinci grade.
Specialiştii recomandă ca o dată pe an, de regulă înaintea sezonului clad, să faceţi o "toaletă" completă a aparatului. Astfel îi puteţi prelungi durata de viaţă chiar şi cu trei ani.
De asemenea, este bine ca odată cu intervenţia specialistului să se facă verificarea presiunii freonului. Trebuie urmărit şi furtunul de condens care se poate rupe şi, astfel, scade din puterea de răcire a aparatului de aer condiţionat.
Mentenanţa aparatului de aer condiţionat costă în jur de 120 de lei pe an, dacă apelaţi la o firmă specializată.