Zeci de copii din Iaşi au ajuns la spital, intoxicaţi cu diferite substanţe din apa pe care o beau în fiecare zi. Autorităţile sanitare spun că sute de fântâni au apa otravită cu nitriţi şi nitraţi, substanţe extreme de toxice.
Zeci de primari au fost amendaţi pentru că nu au luat măsuri de avertizare sau închidere a fântânilor periculoase.
Mulţi oameni din localităţile ieşene folosesc apa din fântânile din curte, care însă nu este bună de băut. Deşi primăriile au obligaţia să verifice, anual, calitatea apei din fântâni, multe autorităţi nu fac acest lucru.
Primarii spun că analizele de apă costă şi până la 300 de lei pentru fiecare fântănă. Şi cum în unele localităţi sunt şi 100 de fântâni, primăriile nu dispun de atâţia bani.
Specialiştii de la Agenţia de Mediu au găsit şi sursa contaminării apei din fântâni: folosirea in exces a ingrasamintelor chimice.
Copiii sunt cei mai expuşi, pentru că nitriţii din apă provoacă blocarea oxigenării organismului şi poate duce la deces.
Mulţi oameni uită însă de riscuri şi consumă apa otrăvită. Mai mult, multe reţele de apă făcute cu investiţii de milioane de euro nu sunt folosite pentru că apa de la robinet este prea scumpă, iar oamenii nu au bani.