Autorităţile române sunt pregătite să intervină în cazul în care valul toxic ajunge în România. În Mehedinţi şi Caraş-Severin alimentarea cu apă se face din Dunăre, ceea ce ar însemna că, în caz de pericol, apa va fi sistată. Deocamdată, datele sunt contradictorii cu privire la momentul în care noroiul toxic ar putea ajunge în România.
Autorităţile din Mehedinţi sunt pregătite să sisteze apa potabilă în cazul în care pericolul de poluare va creşte pe Dunăre. ?Măsurile care se impun dacă există undă de poluare pe fluviul Dunărea ar fi sistarea alimentării cu apă a municipiului?, a declarat Gheorghe Ştirbu, reprezentant al ISU Mehedinţi.
Şi autorităţile din Caraş-Severin spun că sunt pregătite să facă faţă unei eventuale poluări. ?Am avertizat toate primăriile de pe malurile Dunării. dacă Ph-ul creşte peste 8,5 atunci va fi interzisă folosirea apei Dunării?, a declarat Gheorghe Ţunea, prefectul din Caraş Severin.
Pe malul Dunării, sunt sute de pescari, care spun că nu au fost atenţionaţi de pericolul poluării.
Între timp, în Ungaria, autorităţile avertizează că o nouă deversare de noroi toxic poate avea loc în orice moment, din cauza zidului avariat al rezervorului de la fabrica de aluminiu
În urma deversării toxice din Ungaria, şapte oameni au murit şi peste o sută au suferit arsuri grave. Potrivit estimărilor, peste un milion de metri cubi de noroi roşu s-au deversat luni din rezervorul fabricii de aluminiu.
Antena 3