ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, scrie
Agerpres. “Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, anunţă reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Astfel, ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta. Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.
ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.
Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din România, abilitat pentru acest tip de determinări.
IISPV are implementată metoda de analiză pentru E-coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară. Pentru analiză se prelevează câte cinci eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.