Autorităţile au eliminat toate combinaţiile de litere care încep cu „I”. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu litera „O”, iar explicația a fost că ambele litere seamănă foarte mult cu cifrele „1” şi „0” şi ar pot fi confundate cu acestea în condiţii de vizibilitate redusă, potrivit Autovit.
Interzise sunt și combinațiile „III” şi „OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.
Alte combinaţii de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC.
Numerele de înmatriculare cu conotații sexuale, interzise
Sunt interzise toate combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene. Ele nu vor putea fi niciodată alese de proprietarii mașinilor pentru plăcuțele de înmatriculare.
Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea acestora pe numerele de înmatriculare: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX, XXX.
Numerele de înmatriculare refuzate frecvent
De-a lungul timpului, unii șoferi au avut ghinionul să primească din oficiu numere cu o anumită conotaţie în limba română şi pur si simplu le refuză. Aceste refuzuri frecvente au determinat autorităţile să adauge aceste combinaţii de litere pe lista celor interzise şi care nu mai pot fi alese nici de cei care le doresc.
Între aceste combinații sunt : BOU, BOY, GAY, JAF, JEG etc.
Numerele de înmatriculare restricționate și rezervate de instituţiile statului
O categorie specială de numere este cea a instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare. În acest caz, formula standard a fost înlocuită cu una în care literele apar la începutul plăcuţei. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:
CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;
TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
A – autovehiculele Armatei Române;
FA – autovehiculele Forțelor Armate;
ALA – autovehiculele Aviației Române.
Mai mult, potrivit legii, orice instituţie a statului poate să facă o solicitare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în care să ceară blocarea unor combinaţii de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparţine unor oficiali.
Printre cele mai cunoscute instituţii care au cerut interzicerea unor numere de înmatriculare sunt:
Guvernul României – GUV;
Camera Deputaţilor – DEP;
Senat – SNT;
Serviciul Român de Informaţii – SRI;
Poliţia Română – POL,
Românii care, totuși, ar dori un astfel de număr de înmatriculare special cu una din combinațiile de numere enumerate mai sus trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea numerelor.
Ce faci dacă ai deja un număr de înmatriculare care a fost interzis de lege
Persoanele care deţin vehicule înmatriculate cu numere restricționate ulterior noii legislații pot utiliza în continuare numerele în cauză doar până la înstrăinarea vehiculului sau radierea mașinii.
În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ.
Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.
Cât plătești pentru un număr preferențial
Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:
- 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
- 23 de lei pentru o plăcuţă „pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
- 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.
Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV unde poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.