Alimentația bio este un moft sau o necesitate? Care sunt efectele mâncării proaste, cum încercăm să trăim mai sănătos, este sau nu mai scumpi să consumi bio? Cum faci selecția corectă în mulțimea de produse care-și spun eco sau bio, de ce este important să citim etichetele și să înțelegem prescurtările de acolo.
Vom vorbi și despre curățenie cu produse bio, pentru că sunt mai puțin în atenție. Poate pentru că nu ne gândim că stăm 24 de ore cu haine spălate cu detergenți plini de porcării.
Despre produsele bio și prețul acestora
"E foarte adevărat că trebuie să ținem cont de faptul că această zonă bio este din ce în ce mai specială la noi în țară, cel puțin. Multe din produsele bio nu sunt bio pentru că nu au certificări, iar alte produse sunt eco sau organice și la noi se cam confundă acești termeni. Bineînțeles că bio este puțin mai scump decât normalul, dar nu e mult mai scump".
"Cred că am putea să justificăm un pic diferența și datorită procesului prin care produsele bio ajung să fie bio. Nu sunt folosiți conservanți chimici sau pesticide. Acestea pe care le-am menționat sunt niște produse foarte ieftine de conservare sau de făcut spumă și nefolosindu-se acestea, trebuie folosiți înlocuitori naturali, care au un alt preț. De aceea sunt puțin mai scumpe".
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească produsele bio?
"În fiecare țară există un organ de certificare care ține de autoritatea guvernamentală și în fiecare țară există un regim special de certificare bio sau eco sau organică. Există o ștampiluță a acelui organ și dedesubt există o marcă. Dacă acel produs are eticheta de bio și nu scris doar bio fără acea ștampiluță la finalul etichetei cu ingrediente, e foarte posibil să fie doar o denumire și atât".
Cum știm ce ar trebui să cumpărăm?
"Dacă produsul are aceste ștampile la final, e imposibil să nu le vezi, înseamnă că e ce trebuie. Dacă nu există ștampila pe produs înseamnă că produsul e bio doar cu numele".
"În ultimii doi ani, am văzut că aproape toate hypermarketurile și-au dezvoltat zona aceasta de bio și la majoritatea am văzut că produsele sunt aduse de afară, acolo unde există cu adevărat certificările și le importă și le vând în magazinele lor".
Care sunt cumpărătorii standard?
"Fiecare dintre noi am ajuns să ne dăm seama de pericolul care ne paște consumând mancare cu foarte multe chimicale, spălându-ne cu foarte mulți compuși chimici, mâncând lucruri care sunt nesănătoase. Cred că fiecare poate să citească și să-și dea seama exact ce nu ar trebui să consume. În al doilea rând, mai sunt bolile care îi lovesc pe unii dintre noi și care, din nefericire, îi obligă să-și schimbe puțin ritmul și obiceiul de a consuma. Se întorc majoritatea către lucruri fără chimicale".
Care sunt riscurile produselor obișnuite și avantajele produselor bio?
"Riscurile celorlalte sunt mii, de la faptul că sunt bombardate cu compuși chimici și pot genera alergii, acestea nu au absolut nimic periculos. Vorbim de alergii, despre asimiliarea organismului a tuturor compușilor aceștia chimici și îi transportă în sânge".
De ce există diferențe atât de mari de preț între produsele bio de la noi și cele din alte țări?
"Poate zona de legume proaspete, unde la noi cred că faptul că ei le aduc de acolo și noi nu avem atât de multe certificații bio, acest fapt crește costul. Costurile de la noi și cele găsite la branduri din Anglia, spre exemplu, sunt destul de similare".
Care sunt produsele care sunt cel mai simplu de înlocuit cu unele bio sau organice?
"Făina, detergenții de orice fel, că sunt de curățenia casei sau de îngrijire corporală. Acestea apar ușor-ușor în toate supermarketurile de la noi".
Ce sunt superalimentele?
"Prin 1990 au început ele să se lanseze. Sunt alimente cu o cantitate foarte mare de nutrienți. Ele, în general, sunt deshidratate sau neprocesate, acestea care sunt certificate bio, și au efecte foarte benefice asupra sănătății".
Despre toate acestea și altele, joi, la ora 15.00, la Antena 3 Live, cu Olivia Grigorescu.
Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.