Antena 3 CNN Actualitate ANSVSA propune interzicerea vânzării soluţiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare. Care e motivul

ANSVSA propune interzicerea vânzării soluţiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare. Care e motivul

medicamente - getty
Farmacie / foto cu caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia Images
de R.M.    |    27 Aug 2024   •   19:47

Din cauza numărului tot mai mare de copii care au ajuns la spital după ce au fost spălaţi cu soluţii pentru deparazitarea animalelor, ANSVSA a propus interzicerea vânzării acestor produse în farmaciile veterinare. Măsura îi nemulţumeşte pe mulţi români, în special pe cei din mediul rural, care spun că va fi aproape imposibil să mai crească animale domestice sau păsări.

În farmaciile veterinare deja nu se mai găsesc multe medicamente pe care oamenii din mediul rural le foloseau în mod uzual pentru a-şi trata animalele.

„Vorbim de acele tratamente care se fac zilnic, se fac imediat ce apare un animal, cu o anumită suspiciune”, a declarat Ionică Nechifor, preşedinte Asociaţia Animalelor.

Decizia vine după ce ANSVSA a decis să retragă aceste soluţii, din cauza numărului tot mai mare de copii care ajungeau la spital, după ce părinţii îi spălau cu aceste substanţe.

„Dar până acum am cumpărat, nu știu de ce acum înainte... Îmi spuneau medicii la telefon ce trebuia să luăm și luam... Nu am luat cu rețetă”, spune un român.

Conform noilor reguli, tratamentele se vor face doar pe baza unei reţete eliberate de veterinar.

„Se poate aplica pentru că avem oameni responsabili, avem medici veterinari în fiecare comună și intervențiile medicilor la solicitarea proprietarilor, în general, este promptă”, spune Teodor Harabagiu, director DSV Botoșani.

De cealaltă parte, însă, fermierii contrazic declarațiile celor de la DSV.

„Medicii veterinari trebuie să suplimentați ca număr, trebuie să-și pregătească, să spunem, logistica necesară, în așa fel încât să vină la timp, la fermieri”, spune un fermier, pentru Antena 3 CNN.

În contextul acestor schimbări, rămâne de văzut cum vor reuși autoritățile să echilibreze necesitatea siguranței medicale cu sustenabilitatea agriculturii și creșterii animalelor în România.

Reamintim că, în ultima perioadă, mai mulți copii au murit după ce au fost spălați pe cap cu soluții pentru deparazitarea animalelor, iar acum, autoritățile iau primele măsuri.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close