În urma dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, pe 13 februarie 2013 a fost recoltată o probă de "vrăbioară de vită", de la o societate comercială din judeţul Ilfov.
Pe 19 februarie, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal, negativă pentru carne de bovine şi câine.
ANSVSA subliniează că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi în consecinţă, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene.
Comunicatul precizează, de asemenea, în legătura cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, că acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor.
Update 18.30 - Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că nu exclude posibilitatea ca lotul de carne de cal etichetată greşit să fi ajuns în magazine. De asemenea, depozitul în care a fost găsită carnea greşit etichetată a fost închis şi amendat.
________________________________________________________
O cantitate de circa 100 de kilograme de carne de cal, etichetat drept carne de vită, a fost depistată la un comerciant din Capitală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Am depistat ieri (marţi - n.r.) un lot de 100 de kilograme de carne de cal etichetat fals ca fiind carne de vită de un comerciant din Bucureşti. Carnea de cal a plecat corect din unitate. Noi am verificat toate unităţile şi nu am găsit nereguli, dar după ce iese pe poarta unităţii, comerciantul poate face ce vrea. Am luat toate măsurile şi vom continua controalele, împreună cu ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.), inclusiv la agenţii economici", a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.
Carnea provine de la un abator din judeţul Alba.
Toată cantitatea de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.
România a fost implicată recent într-un scandal privind etichetarea falsă a cărnii de cal drept carne de vită, într-o serie de produse comercializate pe piaţa din Marea Britanie.
Furnizorul acestor produse, compania franceză Comigel, a acuzat două unităţi din România ca fiind furnizoarele cărnii ce cal folosite la lasagna.
Controalele efectuate la unităţile din România au demonstrat că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României, mai ales că pe fluxul tehnologic din sector sunt efectuate patru controale sanitar veterinare.