Pentru că în timpul anului 2008 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a sancţionat mai multe firme în ceea ce priveşte falsificarea unor produse electrocasnice, dar şi întârzieri la repararea acestora, seria sfaturilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului prezentate de Antena3.ro continuă cu un ultim episod, cel al cumpărării unui aparat frigorific. Antena3.ro vă prezenta zilele trecute în serial sfaturi din partea Autorităţii, referitoare la produsele de post, adică măsline şi produse de panificaţie, dar şi la alimente şi la relaţia clienţilor cu băncile, obţinute de Antena3.ro de la Biroul de Presă al ANPC.
La alegerea unui aparat frigorific, ANPC recomandă consumatorilor să cumpere aparate frigorifice care au clasa de eficienţă energetică A (A+, A++), ceea ce înseamnă economie de energie şi bani. Clasa energetică arată cât de eficient este aparatul din punct de vedere al consumului de energie: clasele standard sunt cuprinse între clasa G, cel mai puţin eficient, adică cu consum mare de energie şi clasa A++, cel mai eficient, adică cu consum redus de energie.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să achizitioneze aparate frigorifice cu două motoare, unul pentru congelator şi altul pentru frigider, acest tip fiind mai fiabil şi mai economic. Din punctul de vedere al Autorităţii, este indicat să fie alese frigiderele care au funcţia ?Antibacteria?, adică frigidere ai căror pereţi au în compoziţie substanţe anti bacteriene, ce împiedică dezvoltarea bacteriilor care degajă miros neplăcut.
Sfaturi pentru oamenii ocupaţi
Mai mult, ANPC consideră că sunt indicate frigiderele cu răcire ?No frost?, care înseamnă ?fără gheaţă? şi care nu necesită dezgheţare. Pentru consumatorii care lipsesc frecvent de acasă, adică sunt plecaţi în delegaţii sau concedii, există aparate frigorifice care au în dotare funcţia Ť HOŹLIDAY ť, care reŹduce la minim temperatura şi durata funcţionării aparatului.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului sfătuieşte clienţii şi cum să instaleze un aparat frigorific, pentru ca aparatul să poată funcţiona în condiţii optime.
Astfel, consumatorul ar trebui să respecte cu stricteţe domeniul de temperatură ambientală indicat de producător la instalarea în încăperi, pentru a asigura o bună funcţionare. După datele de la ANPC, în general, pentru clasa climatică SN, temperatura este de 10 ? 32 grade Celsius şi pentru clasa climatică ST, temperatura se încadrează între 18 şi 38 grade Celsius.
Clientul va evita aşezarea aparatului frigorific lângă surse de căldură, cum ar fi aragazul, caloriferul sau radiaţia solară directă. După ce va aşeza aparatul pe orizontală, consumatorul va asigura, lateral şi în spatele aparatului, spaţiul de aerisire şi ventilare recomandat de producător.
ANPC mai sfătuieşte consumatorii să respecte recomandarile producătorului aparatului, privind intervalul de timp la dezgheţare, dar şi alte indicaţii din manualul de utilizare.
Sursă foto: www.iateapie.net
Paula Safta, Antena3.ro