Potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publicat în Monitorul Oficial, din luna decembrie a acestui an, toate restaurantele din țară vor fi obligate să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, cum ar fi nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.
În aproape trei luni, oamenii vor şti cu exactitate ce conţin preparatele pe care le comandă la restaurant, transmite ANPC.
"Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.
Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.
Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi.
Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori", a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.
De asemenea, ANPC avertizează că patronii restaurantelor care nu vor respecta noile reguli vor avea activitatea suspendată.
Ingredientele folosite trebuie menționate obligatoriu numai în cazul în care cantitatea depășește 20 de grame.
Declarația nutrițională a fiecărui produs trebuie să cuprindă valoarea energetică, adică numărul de calorii și cantitatea de zahăr, sare, grăsimi, acizii grași nesaturați, dar mai ales aditivii utilizați.