Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat luna trecută modul în care grădiniţele cu program prelungit, particulare şi cele de stat respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor, conform unui comunicat de presă remis de ANPC către Antena3.ro.
În perioada 21-25 septembrie, comisarii ANPC au controlat la nivel naţional 422 de grădiniţe, din care la 223 dintre acestea au constatat că nu erau respectate legile privind modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate în spaţiile de educare, instruire şi de joacă ale copiilor, dar şi a calităţii hranei pentru copii.
Din cele 26.000 de kilograme de produse alimentare verificate, 630 dintre ele prezentau abateri. Astfel, inspectorii Autorităţii au oprit definitiv de la utilizare 90 de kilograme de produse alimentare, iar alte 540 care aveau abateri de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, până la remedierea deficienţelor. În acelaşi timp, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, ANPC a dat 81 e amenzi contravenţionale, în valoare de 309.000 de lei, dar şi 142 de avertismente.
În timpul controlului, comisarii au depistat unităţi de învăţamânt în judeţele Neamţ, Tulcea, Arad, Braşov, Alba, Bacău, Bucureşti şi Galaţi, care funcţionau fără autorizaţii sanitare sau a căror autorizaţie nu era vizată pe anul în curs, dar şi unităţi care nu aveau regulament de ordine interioară sau care nu îl respectau, în cazul în care acesta exista.
De asemenea, ANPC a verificat existenţa contractelor de prestări de servicii de învăţamânt preşcolar, încheiate între conducerea grădiniţelor şi părinţi şi a descoperit că unele grădiniţe nu funcţionau în baza unui astfel de contract, iar altele nu îl respectau. Aceeaşi situaţie inspectorii au constatat-o şi în ceea ce priveşte contractele de prestări de servicii pentru disciplinele opţionale, pentru care părinţii plătesc separat, respectiv în judeţele Alba, Neamţ, Suceava, Braşov şi Bucureşti.
Condiţii mizere în grădiniţele din ţarăUna dintre încălcările frecvente ale legislaţiei o reprezintă nerespectarea numărului maxim de copii admişi la o grupă, iar această situaţie a fost întâlnită de către Autoritate în judeţele Caraş-Severin, Vaslui, Tulcea, Suceava şi Mehedinţi.
Spaţiile destinate copiilor a fost un alt aspect, pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC. Ei au constatat că unele grupuri sanitare erau insuficiente sau erau necorespunzatoare, de exemplu faianţa era desprinsă de pe pereţi, sursa de apă caldă lipsea, rezervorul wc-ului era defect, lavoarele erau uzate sau amplasate la aceeaşi înălţime şi nu erau diferenţiate în funcţie de vârsta copiilor. Apoi, au observat că paturile nu aveau grilaj de protecţie, iar în unele cazuri lipseau husele de protecţie pentru saltelele destinate odihnei de prânz a copiilor. De asemenea, în unele cazuri mobilierul din sala de activităţi educaţionale era deteriorat şi avea marginile exfoliate, iar unele părţi din mobilier lipseau cu totul. Situaţile au fost amedate în judeţele Sibiu, Mureş, Neamţ, Vrancea şi Mehedinţi.
În ceea ce priveşte calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC au descoperit alimente cu data durabilităţii minimale depăşită, lipsa documentelor de provenienţă a alimentelor, dar şi nerespectarea condiţiilor de depozitare. Abaterile au fost constatate de inspectori în judeţele Covasna, Vaslui, Harghita, Sibiu, Bucureşti, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Apoi, comisarii ANPC au mai constatat că unele grădiniţe nu calculau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive la alcătuirea meniului sau nu alcătuiau o dietă diferenţiată, în funcţie de grupa de vârstă a copiilor.
Autoritatea a observat şi alte abateri, cum ar fi lipsa oricăror elemente de identificare-caracterizare pentru alimentele utilizate ca materii prime sau ca atare, neafişarea la loc vizibil a listei-meniu cu preparatele care vor fi servite în ziua curentă sau liste-meniu care nu conţineau toate elementele necesare informării clare şi corecte.
Paula Safta, Antena3.ro