Antena 3 CNN Actualitate ANPC: Firmele care comercializează ape minerale, amendate cu peste un milion de lei

ANPC: Firmele care comercializează ape minerale, amendate cu peste un milion de lei

3 minute de citit Publicat la 15:43 08 Sep 2009 Modificat la 15:43 08 Sep 2009
ANPC: Firmele care comercializează ape minerale, amendate cu peste un milion de lei
În cursul lunii iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale, inclusiv apele de izvor, în toată ţara, după cum arată comunicatul ANPC remis către Antena3.ro. Aproape 800 de firme au fost controlate, peste 12.000 de litri de apă minerală naturală au fost retraşi de la comercializare, iar 300 de amenzi au fost date operatorilor economici care au încălcat legislaţia.

Inspectorii ANPC au controlat în urmă cu două luni 762 de operatori economici, dintre care 25 de producători, 500 de magazine, 141 de distribuitori şi 96 de staţii de benzină, la care au constatat abateri la 469 dintre aceştia. De asemenea, din cei 5.245 de mii de litri de apă minerală naturală controlaţi, 1.872 de mii de litri nu respectau prevederile legale în vigoare.

Pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, comisarii Autorităţii au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 12.300 de litri de apă minerală naturală, cantitatea de 1.860.000 litri a fost oprită temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor şi au aplicat 304 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.005.650 lei, dar şi 165 avertismente.

Printre abaterile observate de către ANPC se numără comercializarea unor produse care au caracteristici organoleptice neconforme cu prevederile actelor normative în vigoare, respectiv în judeţul Arad inspectorii au depistat peste 11.000 litri de apă minerală naturală carbogazificată, cu gust şi miros de ulei, improprie consumului. Astfel întreaga cantitate a fost oprită definitiv de la comercializare.

Probleme la etichetare, depozitare şi afişarea preţului

Apoi, 34% din cantitatea de apa minerală naturală controlată prezenta deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare şi care nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii care să permită alegerea sortimentului dorit.


Utilizarea pe etichetele unor ape îmbuteliate a unor denumiri şi/sau caracterizări de natură să creeze confuzie cu apele minerale naturale sau de izvor a fost de asemenea, constatată de comisarii Autorităţii. Astfel, un operator economic din judeţul Harghita a îmbuteliat şi a comercializat o ?apă naturală necarbogazoasă (plată)? care prin utilizarea termenului ?naturală? în denumire, înscrierea denumirii sursei (?Izvorul ...), a compoziţiei chimice şi a recomandării privind ?conţinutul echilibrat de minerale? a creat confuzia că ar fi apă minerală naturală, fără ca produsul să fie recunoscut de autoritatea competentă în acest sens. Aceste neregului au fost observate în judeţele Vâlcea, Harghita, Tulcea, Dolj, Braşov, Galaţi, Giurgiu şi Argeş.

Controlul ANPC relevă că 7% din operatorii economici controlaţi nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători şi care puteau afecta calitatea apei minerale. De exemplu, în judeţul Giurgiu, baxurile cu apă minerală erau ţinute în soare şi neacoperite, iar în Mureş, apa minerală naturală era expusă în faţa magazinului, direct pe paviment, fără nicio protecţie împotriva razelor solare..

De asemenea, 34% din operatorii economici controlaţi afişau într-un mod echivoc preţul apei minerale naturale, respectiv în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Bucureşti.

Sfaturi pentru consumatori: atenţie la ce cumpăraţi!

Printre alte abateri, ANPC a constatat nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea apei minerale naturale îmbuteliate utilizate în alimentaţia sugarului, lipsa informaţiilor obligatorii de pe etichete, dar şi neînscrierea, în acelaşi câmp vizual, a denumirii sub care se vinde produsul, a volumului net şi a datei durabilităţii minimale.

Inspectorii Autorităţii recomandă prin intermediul comunicatului de presă, ca persoanele să acorde atenţie modului de prezentare şi a etanşeităţii recipientelor în care sunt comercializate apele minerale naturale şi apele de izvor şi aspectului produselor în ceea ce priveşte prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere. Apoi, să acorde atenţie condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu, atunci când producătorul impune condiţii în acest sens şi să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită. ANPC mai sfătuieşte consumatorii ca la cumpararea produselor alimentare să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea sau siguranţa unui produs.

Antena3.ro.

×
x close