Echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) au verificat, astăzi, modul în care sunt respectate prevederile legale în 3 dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei.
În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu și Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan au fost constatate nereguli importante.
Comisarii au dat amenzi în valoare totală de 32.000 lei și au oprit temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor în cantinele a două dintre spitale.
Cel de-al treilea, respectiv cel de chirurgie opro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienți folosind serviciile unei firme de catering, la care a fost extins controlul și unde a fost, de asemenea, oprită temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor.
"În realitate, în urma acțiunii de control, inspectorii ANPC NU au constat nici o neregulă la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, dovadă fiind procesul-verbal încheiat cu această ocazie, neregulile susținute de autoarea materialului referindu-se în realitate la firma de catering cu care spitalul are contractate servicii de specialitate și nu la Spital, așa cum tendențios se lasă să se înțeleagă din știrea publicată", se arată într-un drept la replică înaintat de Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
Dintre abaterile constatate, ANPC menționează:
- lipsa autorizației de funcționare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf Ștefan
- existența în spațiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită
- unul dintre blocurile alimentare - format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică - prezenta pereții cu tencuială căzută, tavanul cu infiltrații și pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi și mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură
- utilizarea unor oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată
- utilizarea unor ustensile cu rugină
- folosirea unui sistem de ventilație neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei
- lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei
- coloanele de apă și calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată ceea ce determină formarea de rugină
- utilizarea unor frigidere neigienizate cu prezența unor insecte moarte
- folosirea unei hote din inox neigienizată cu acumulări de grăsime și arsuri
- utilizarea unor camere frigorifice (spații depozitare) neigienizate.
„Acțiunile noastre de control sunt dictate de consumatori și atât! Până la multele teorii ale conspirației, hai să ne dăm în leagănele rupte și nefinanțate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital și, dacă nu ne îmbolnăvim așa, sigur o facem cum ajungem la destinație!
Păi, moare și boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria și orice virus în paturile desfundate și învelite în păturica stră-stră bunicii!
Dacă scapă din pat în viață, moare boala mâncând din cantinele,