Antena 3 CNN Actualitate ANPC atenţionează asupra produselor de post. Sfaturi practice

ANPC atenţionează asupra produselor de post. Sfaturi practice

2 minute de citit Publicat la 21:24 05 Dec 2008 Modificat la 21:24 05 Dec 2008
ANPC atenţionează asupra produselor de post. Sfaturi practice
Pentru că postul Crăciunului a început la jumătatea lunii noiembrie, iar creştin ortodocşii consumă timp de 40 de zile, în timpul perioadei 15 noiembrie-24 decembrie, numai produse vegetale, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) îi sfătuiesc pe consumatori să aibă grijă la achiziţionarea de măsline şi ulei de măsline, precum şi la cumpărarea produselor de panificaţie. Conform datelor obţinute de la Biroul de Presă al ANPC, Antena3.ro vă prezintă detaliat recomandările de care ar trebui să ţină cont la achiziţionare consumatorii de produse pentru post.
Primul sfat pe care ANPC îl are pentru consumatori este acela de a acorda atenţie aspectului măslinelor şi să solicite vânzătorului prezentarea produsele pentru apreciere. Consumatorul trebuie să refuze produsele care prezintă aspect necorespunzător, pulpă deteriorată, pătată, ridată, excepţie făcând măslinele negre zbârcite, culoare modificată, precum şi măslinele care prezintă urme de mucegai. De asemenea, ei nu ar trebui să accepte nici produsele asupra cărora au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi nici pe cele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.
La cumpararea produselor alimentare şi, implicit a măslinelor, cumpărătorul trebuie să solicite ţi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea respectivului produs.
Inspectorii ANPC mai recomandă consumatorilor să nu cumpere măsline din locuri neautorizate, adică din locuri în care comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera clientului bon de casă, cu care să justifice tranzacţia comercială. Astfel, consumatorii rsică să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.
In ceea ce priveşte achiziţionarea pâinii şi produselor de panificaţie, ANPC transmite aceleaşi recomandări ca şi în cazul măslinelor, punând accent pe modul de comercializare şi condiţiile igienico-sanitare, dar şi pe etichetare. De asemenea, trebuie refuzate produsele de panificaţie care prezintă aspect de vechi, dar şi produsele preambalate care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită. Consumatorul mai trebuie să verifice afişarea denumirii furnizorului de pâine, denumirea produselor şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/kg şi lei/bucată, pentru a putea lua cea mai bună decizie la cumpărarea produselor.
In cazul achiziţionării uleiului de măsline, pe lângă recomandările pentru produsele de mai sus, consumatorul trebuie să acorde atenţie aspectului recipientului şi a etanşeităţii acestuia, prin verificarea capacului. El trebuie să evite su cumpere ulei de măsline ambalat în alte ambalaje decât cele originale şi trebuie să prezinte etichetarea efectuată de producător în momentul ambalării. Inspectorii ANPC mai recomandă consumatorilor să citeasă cu atenţie eticheta, pentru a putea alege sortimentul pe care şi-l doresc, având în vedere că există mai multe tipuri de ulei de măsline. Inscrierea pe eticheta principală a denumirii ?ulei de măsline pomace? sau ?ulei de măsline sansa? sau ?ulei de măsline grignons? înseamnă că este ulei din turte de măsline.
Clienţii mai trebuie să fie atenţi şi la aspectul pe care îl are uleiul de măsline virgin şi extravirgin, cu atenţionarea că la temperaturi de peste 20 grade C acestea nu trebuie să prezinte precipitat, adică depuneri.
Antena3.ro va continua seria sfaturilor din partea ANPC către consumatori, cu recomandări în ceea ce priveşte alimentele, băncile şi anumite produse electrocasnice.
Paula Safta, Antena3.ro

×
x close