Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat la începutul acestui an, în urma unui control, aproape 1500 de locuri publice din cele aproape 2000 verificate în toată ţara, cum ar fi restaurante, baruri, cafenele, discoteci, cluburi sau cazinouri. Sancţiunile au fost date pentru că respectivele firme de alimentaţie publică sau recreative nu au respectat spaţiile destinate nefumătorilor sau nu aveau afişate avertismentele pentru interzicerea sau permiterea fumatului, dar şi pentru alte abateri, precum lipsa afişării preţurilor sau comercializarea la bucată a ţigaretelor, conform unui comunicat al ANPC remis către Antena3.ro.
În perioada 5 - 16 ianuarie ANPC a verificat respectarea legii prin care se previn efectele consumului de tutun în spaţiile publice şi a controlat 1896 de operatori economici care desfăşurau activităţi de alimentaţie publică, în restaurante, baruri, bufete, cafenele, pizzerii, fast-food, cofetării, 109 de operatori economici care desfăşurau activităţi recreative, în discoteci, cluburi, săli de biliard, jocuri mecanice sau cazinouri şi 192 de operatori economici care comercializau produse din tutun.
Din totalul de 1896 de unităţi publice, inspectorii ANPC au constatat abateri la 1336 dintre ei şi au aplicat 997 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 605.750 lei, au suspendat activitatea temporar, până la remedierea neconformităţilor pentru toti cei găsiţi cu abateri şi au consiliat operatorii economici cu privire la modul de aplicare a legislaţiei.
Deşi legea prevede ca în spaţiile cu o suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi locurile pentru fumători să fie delimitate de cele pentru cei care fumează, inspectorii Autorităţii au constatat că 62 dintre operatorii economici, adică 3% din totalul celor controlaţi au pus tot spaţiul la dispoziţia fumătorilor.
De asemenea, au mai fost constatate de către cei de la ANPC abateri referitoare la neizolarea completă a spaţiilor dintre fumători şi nefumători, la 152 dintre firmele controlate, iar la 80 de operatori economici s-a observat că spaţiile special amenajate pentru fumători ocupau mai mult de 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinar clienţilor. De exemplu, în judeţul Argeş au fost depistate două restaurante care aveau 90% din suprafaţă destinată pentru fumători şi doar 10% pentru cei care nu fumează.
Inspectorii au mai sesizat la 67 dintre operatorii economici controlaţi că spaţiile rezervate fumătorilor erau utilizate şi ca spaţiu de tranzit sau de acces în unitate, astfel încât persoanele nefumătoare erau obligate să suporte şi să inhaleze fumul de tutun pentru a ajunge la locurile rezervate pentru ele.
Alte abateri la spaţiile publice cu o suprafaţă mai mare de 100 de metri pătraţi au constat în neasigurarea unei ventilaţii funcţionale în spaţiile destinate fumătorilor, faptul că unele spaţii amenajate pentru fumători nu erau dotate cu scrumiere şi cu extinctoare sau utilizarea sintagmei ?în această unitate fumatul este permis?, deşi suprafaţa spaţiului public destinat clienţilor era mai mare de 100 de metri pătraţi.
In cazul unităţilor a căror suprafaţă destinată clienţilor este mai mică de 100 de metri pătraţi, inspectorii ANPC au sesizat că, deşi unitatea era amenajată pentru fumători, lipsea informaţia-avertisment "În această unitate fumatul este permis". Abaterea a fost observată la 579 de operatori economici, adică la 26% din totalul celor verificaţi.
De asemenea, în spaţiul în care se servea masa într-o pensiune şi într-un bar, ambele din judetul Caraş Severin, se fuma şi existau scrumiere pe mese, deşi în unităţi era afişată interdicţia privind fumatul. Abaterea a mai fost întâlnită la încă 26 de unităţi din judeţele Bacău, Vaslui, Ialomiţa şi Bucureşti.
Inspectorii au constatat şi alte abateri, cum ar fi comercializarea ţigaretelor la bucată, vânzarea acestora tinerilor sub 18 ani sau lipsa afişajului referitor la denumirea unităţii, preţurilor sau orarului de funcţionare.
Vedeţi aici comunicatul ANPC şi judeţele în care au fost sancţionate localurile publice(pdf) Paula Safta, Antena3.ro