In timpul controlului ANPC au fost verificaţi 507 operatori economici, adică restaurante, baruri, pensiuni, pizzerii, unităţi fast-food, unde inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat 244 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 614.000 lei, pentru deficienţele pe care le-au constatat. De asemenea, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare 308 kg de produse alimentare şi alte 2,7 tone, pe care le-au oprit temporar.
Inspectorii ANPC au constatat deficienţele la calitatea alimentelor, condiţiile de depozitare, informarea consumatorilor sau în ceea ce priveşte legalitatea funcţionării unităţilor.
Astfel, la un restaurant din judeţul Braşov erau depozitate în spaţiile frigorifice produse alimentare cu data limită de consum, respectiv data durabilităţii minimale depăşită, cum ar fi pulpă de oaie, ciolan de porc, pulpe de pui, pui griller, pastă de mici, cocktail de fructe de mare, creveţi, rondele somon, migdale şi diferite sortimente de paste făinoase.
Un restaurantul din Argeş comercializa şuncă presată în ambalaj vidat, expirată de două săptămâni, iar la o unitate de fast-food din Mehedinţi au fost găsite lipii, şniţel vegetal cu data durabilităţii minimale depăşită, produse ce urmau a fi servite ca atare sau utilizate pentru preparatele culinare.
Cum nu se respectă condiţiile de depozitare
La un restaurant din judeţul Mehedinţi, cârnaţii cabanos erau păstraţi în stare congelată la temperatura de - 18° C, faţă de 0-4° C, aşa cum era indicat pe etichetă de către producător. De asemenea, la un restaurant din Piatra Neamţ, cremwurştii din piept de pui erau păstraţi în stare congelată, astfel nu s-au respectate condiţiile impuse de producător, respectiv 0-4° C. Aceeaşi deficienţă s-a constatat şi la un restaurant din judeţul Maramureş, unde cremwurştii erau depozitaţi la - 18° C, faţă de 2-4° C, cât era indicat de către producător.
Tot în ceea ce priveşte condiţiile de depozitare, un operator economic din Bucureşti depozita în acelaşi spaţiu frigorific alimente netratate termic alături de produse finite, iar 10% din vesela utilizată era degradată şi nu existau termometre pentru monitorizarea temperaturii în spaţiile frigorifice.
Neinformarea consumatorilor, amendată şi ea de către ANPC La un restaurant-pensiune din judeţul Neamţ, cotletul şi creierul de porc depozitate în congelator nu aveau niciun fel de etichetă, iar la un fast-food şi un bistro din Constanţa utilizau carne de pasăre, respectiv mici formaţi, pe a căror etichetă nu era înscrisă denumirea şi adresa producătorului.
Intr-un bar din judeţul Maramureş, operatorul economic comercializa bere din Bulgaria fără a avea elementele de identificare şi caracterizare traduse în limba română. De asemenea, la două restaurante cu specific chinezesc din judeţul Hunedoara şi la un restaurant din Cluj se utilizau la pregătirea mâncărurilor diferite ingrediente din import, cum ar fi ciuperci aromate, sosuri, orez, fructe de mare, pe ambalajul cărora elementele de identificare şi caracterizare nu erau înscrise şi în limba română.
Funcţionarea unităţilor fără respectarea drepturilor consumatorilor
În judeţul Braşov, 19 % din operatorii economici controlaţi aveau în dotare mijloace de măsurare fără verificarea metrologică sau buletinul de verificare metrologică era expirat.
Intr-un bar din judeţul Dâmboviţa se fuma în spaţiul rezervat pentru nefumători, iar la un restaurant din Brăila, spaţiul destinat fumătorilor nu era amenajat conform prevederilor, adică lipseau ventilaţia şi marcajele indicatoare. De asemenea, inspectorii ANPC au constatat în judeţele Bacău, Timiş, Dâmboviţa, Sibiu şi Braşov, neafişarea orarului de funcţionare, iar în judeţele Arad, Caraş-Severin, Tulcea, Harghita, Maramureş şi Bihor, neafişarea denumirii unităţii.
Vedeţi aici comunicatul ANPC despre controlul din decembrie (pdf)
Paula Safta, Antena3.ro