Luna trecută, ANPC a controlat 564 operatori economici, dintre care au fost amendaţi 447, iar pentru abaterile constatate inspectorii au hotărât să oprească definitiv şi să scoată de la comercializare 213 kg de produse de cofetărie şi de patiserie care nu respectau condiţiile pentru consumul uman. De asemenea, comisarii ANPC au oprit temporar de la comercializare aproape 8600 kg de produse, până la intrarea în legalitate a firmelor şi au sancţionat cei 447 de operatori cu 168 avertismente şi 279 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.038.550 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Printre abaterile pe care inspectorii Autorităţii le-au observat se numără comercializarea produselor de cofetărie şi de patiserie, care prezentau caracteristici neconforme cu cele impuse prin acte normative sau declarate de producători, lipsa elementelor de identificare, dar şi nerespectarea condiţiilor de depozitare, manipulare şi expunerea la vânzare a produselor, dar şi a materiilor prime utilizate în fabricaţie.
Astfel, în Bucureşti se comercializau baclava glazurată şi rulouri cu gem de fructe, care se aflau în cadrul datei durabilităţii minimale, cu colonii de mucegai, gust şi miros de fermentat. In judeţul Suceava se comercializau cozonaci expiraţi de 7 zile şi cornuri cu nucă cu data durabilităţii minimale depăşită de 2 zile. In judeţul Vaslui prăjiturile erau expirate de 3 zile, foile de prăjitură de aproape 40 de zile, iar fursecurile de 10 zile.
In ceea ce priveşte materiile prime cu data limită de consum depăşită, abaterile au fost sancţionate în judeţele Bihor, unde margarina era expirată, în Vaslui, unde pudra instant era expirată din data de 10 martie 2009, dar şi în Bucureşti, unde coloranţii şi jeleurile de fructe erau expirate din 08 aprilie 2009 şi respectiv 25 aprilie 2009. Tot în Bucureşti se foloseau la prepararea prăjiturilor smântană pentru frişcă şi brânză de vaci fără elemente de identificare/caracterizare.
In judeţul Braşov, laboratoarele de cofetărie-patiserie încălcau legislaţia prin stabilirea datei limită de consum de 36, 48, 72, 96 ore, contrar prevederilor legale care stabilesc în cazul produselor de patiserie şi cofetărie nepreambalate scutirea de indicare a datei limită de consum deoarece, prin natura lor, aceste produse trebuie să se consume în 24 de ore de la data fabricaţiei.
Legat de lipsa tuturor elementelor de identificare, fără informaţii privind producătorul, lista ingredientelor şi cantitatea netă, neregulile au fost observate de către inspectorii ANPC în judeţele Bacău, Vaslui, Galaţi, Timiş, Neamt, Argeş, Teleorman, Bihor, Alba, Braşov, Mehedinţi, Vâlcea şi Bucureşti.
Lipsa înscrierii datei durabilităţii minimale în cazul produselor preambalate a fost sesizată în judeţele Neamţ, Dâmboviţa, Brăila, Braşov şi Ialomiţa, iar comercializarea produselor de cofetărie şi de patiserie fără informarea consumatorilor asupra cantităţii nete pe bucată sau pe ambalaj a fost sancţionată în judeţele Neamţ şi Ilfov.
La capitolul de alte abateri, operatorii economici care comercializau produse de patiserie şi de cofetărie au fost amendaţi şi avertizaţi pentru cântarele neverificate metrologic şi care erau utilizate în procesul de producţie sau care erau amplasate într-o formă de vizibilitate neaccesibilă consumatorului, precum şi pentru neafişarea orarului de funcţionare şi a adresei şi a numărului de telefon ale Centrului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi a numărului de telefon cu apelare gratuita TELCONS 0800 080 999. De asemenea, firmele au mai fost sancţionate pentru neafişarea la loc vizibil a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului (CUI) şi pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare pentru activitatea desfăşurată.
Paula Safta, Antena3.ro