EXCLUSIV ANTENA3.RO. O casă de 55 de metri pătraţi, două dormitoare, o baie şi o bucătărie: aşa vor arăta locuinţele sociale pentru familiile de romi din două judeţe ale ţării şi pentru care membri lor vor avea parte de casă în sistemul Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). Ei vor plăti o sumă mică lunar, pe o perioadă de 20 de ani şi vor putea deveni proprietarii locuinţelor chiar după ce acestea sunt terminate. Proiectul este realizat de mai multe organizaţii neguvernamentale, iar în cadrul proiectului, una dintre condiţiile ca romii să aibă propria casă este de a ajuta voluntar la construcţia acesteia, pe şantier.
La Bălţeşti, în judeţul Prahova şi la Vânători, în judeţul Neamţ, romii trăiesc sărăcăcios, uneori trei sau patru familii într-o singură casă, care este făcută din chirpici, fără electricitate sau apă curentă. Marea parte a caselor arată neîngrijit în exterior, sunt crăpate, iar unele nu au fost văruite. În interior sunt curate, au multe covoare, carpete şi mobilă, mai ales paturi, dar şi aparatură electrocasnică, printre care televizoare şi casetofoane. Curţile caselor sunt mari, ?ca să poţi întoarce căruţa?, iar gardurile sunt făcute din lemn, dar care roase de vânt şi ploi. Condiţiile mizere de locuit cauzează probleme de sănătate copiilor şi părinţilor, iar principalul venit al romilor este constituit din ajutorul social sau alocaţiile copiilor, la care se adaugă veniturile realizate din confecţionarea şi vânzarea tuciurilor, meserie specifică comunei Bălţeşti, dar şi comercializarea fierului vechi, în Vânători.
Comunele Bălţeşti şi Vânători sunt primele comunităţi de romi din ţara noastră care, printr-un proiect de ajutorare a comunităţilor rome care locuiesc sărăcăcios în România şi finanţat de mai multe ong-uri, vor avea locuinţe decente. Pentru ele romi pot plăti o rată lunară între 50 şi 100 de lei, în funcţie de veniturile pe care le au familiile beneficiare şi pentru care muncesc chiar ei, pe post de voluntari pe şantier, împreună cu voluntarii ong-urilor implicate.
Proiectul ?O casă, un viitor? se derulează timp de trei ani, de către Asociaţia Habitat for Humanity România şi Fundaţia Soros, iar până la sfârşitul anului 2009 vor fi construite 24 de case în comuna Bălţeşti, care se află la aproape 30 de kilometri de oraşul Ploieşti, iar alte 24 de case vor fi ridicate la Vânători, până în anul 2011.
?Valoarea unei locuinţe ajunge la 15.000 de dolari, iar construcţia ei durează aproape patru luni. Romii pot deveni proprietarii ei chiar după ce o vor termina, în cazul în care terenul pe care se construieşte locuinţa le aparţine, iar în cazul în care terenul este al Primăriei, ei vor putea intra în posesia legală a casei, în acte, după cei 20 de ani, timp în care vor plăti ratele stabilite?, explică pentru Antena3.ro Mihai Grigorean, manager de proiectŹ la Habitat for Humanity Romania.
Familiile rome sunt selectate după mai multe criterii, iar înscrierea în program începe cu depunerea unei cereri de luare în evidenţă a acestora, după care are loc o informare publică la care participă familiile interesate şi care purcede cu un fel de recensământ al romilor, care este realizat de ong-uri din casă în casă, pentru strângerea informaţiilor necesare.
?Cu cât o familie are mai mulţi copii sau dacă o familie are anumite probleme de sănătate, cu atât punctele pe care le poate obţine sunt mai mari, ca în sistemul ANL. De asemenea, luăm în considerare cât de sigur este venitul pe care îl au şi aflăm trecutul familiilor respective de la vecini, prin recomandări?, mai spune Grigorean pentru Antena3.ro.
Familiile rome trebuie să îndeplinească 500 de ore de voluntariat la propriile case, indiferent dacă numărul de ore este realizat doar de un membru sau de mai mulţi ai familiei. Alături de acestea, vor contribui de bunăvoie şi alţi voluntari şi specialişti, iar prin acest aspect, ong-urile implicate în proiect încearcă să responsabilizeze romii, după cum adaugă managerul de proiect pentru Antena3.ro.
Noile case sunt construite din beton şi au pereţi din cărămidă albă, au o sobă de teracotă zidită într-un singur perete, astfel încât să emane căldură în cele două camere, sunt racordate la gaze, au apă currentă şi o curte de 300 de metri pătraţi, unde familiile rome îşi pot cultiva sau creşte cele necesare pentru traiul zilnic.
Marin Arun are 32 de ani, soţie şi o fetiţă de 13 ani, iar familia este pe punctul de a-şi demola vechea casă, de 60 de metri pătraţi, pentru a face loc gazonului de lângă noua locuinţă.
Betonul pentru noua casă a fost turnat săptămâna trecută, iar pereţii au început să fie ridicaţi la începutul săptămânii acesteia.
?Deja casa noastră are pereţii crăpaţi, când plouă ne intră apa în casă, mai ales că este construită nuiele şi cărămidă. Apoi, nu avem baie, iarna ne spălăm în casă, iar vara am improvizat un duş în curte. La noua locuinţă vom plăti 120 de lei pe lună, timp de 20 de ani şi vom deveni proprietarii ei în câteva luni, pentru că terenul este al nostru. Am cumpărat vechea casă în urmă cu zece ani, iar în total suprafaţa are 1300 de metri pătraţi. Vom face un gazon în faţă, în locul vechii locuinţe, iar în rest ne vom întinde gospodăria?, povesteşte Marin Arun pentru Antena3.ro.
Veniturile familiei Arun sunt constituite din banii pe care îi obţin din vânzarea tuciurilor şi din alocaţia fetiţei, care este elevă în clasa a şasea, iar bugetul lunar al celor trei membri este de 250 de lei pe lună.
Proiectul ?O casă, un viitor?, realizat de către Asociaţia Habitat for Humanity România şi Fundaţia Soros România are în vedere construirea de case pentru 48 de familii de romi din comunele Bălţeşti şi Vânători, precum şi formarea professională în domeniul construcţiilor a 30 de adulţi.
Paula Safta, Antena3.ro