El a comentat inclusiv perspectiva ca Vladimir Putin să folosească o armă nucleară tactică.
Angel Tîlvăr: "România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi și fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situație, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante.
Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internațional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacții.
Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenților militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziționează față de o situație sau alta, există variante luate în discuție și care fac și obiectul preocupărilor pe care le au în mod obișnuit.
Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o țară, populația unei țări, își poate desfășura activitatea în condiții de normalitate."
Mădălina Mhihalache: "Tot președintele spunea, după această întâlnire cu secretarul general al NATO, că trebuie sporită prezența militară la un număr de soldați NATO mai mare pe teritoriul țării noastre."
Angel Tîlvăr: "Despre câți militari vorbim nu pot să vă spun, el va fi proporțional cu situația. Oricum, NATO se asigură și noi ne asigurăm că avem necesarul de efective care să facă față cerințelor de securitate pe care statul nostru le are.
Este greu de spus acum care va fi numărul exact de militari care pot veni în România.
Ce pot să vă spun este că România este pregătită să le asigure antrenamente, avem posibilitatea să le asigurăm exerciții, avem posibilitatea să îi facem să acționeze cu toată eficiența, dacă va fi cazul."
Mădălina Mihalache: "Ar putea să se întâmple în România ceea ce s-a întâmplat în Polonia?"
Angel Tîlvăr: "Premierul, care are o experiență militară absolut rezonabilă și respectabilă, a exprimat ceea ce cred că pot să spun și eu la acest moment: nu există elemente care să ne facă să mergem atât de departe.
Dar să nu uităm că, vizavi de incidentul din Polonia, suntem în faza în care ancheta este în curs, iar concluziile ei cred că vor ajuta și la decizii ulterioare. Personal, nu cred că suntem în această situație."
Angel Tîlvăr: "Impredictibilitatea este unul dintre elementele care i se pot asocia lui Putin"
Mădălina Mihalache: "La acest moment credeți că este exclus ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică?"
Angel Tîlvăr: "Unul din elementele care i se poate asocia (liderului rus, n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu știu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilitățile nu sunt excluse. Au fost evocate și de experți în analiza militară, și de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple așa ceva."
Mădălina Mihalache: "Dumneavoastră susțineți soluția păcii?"
Angel Tîlvăr: "Cred că decizia de a face pace aparține la acest moment Ucrainei."
Mădălina Mihalache: "Predecesorul dumneavoastră și-a dat demisia din funcția de ministru al apărării, invocând imposibilitatea colaborării cu președintele României. Aș vrea să vă întreb - dumneavoastră sunteți de puțin timp ministru al Apărării - ce relații aveți dumneavoastră cu președintele Iohannis?"
Angel Tîlvăr: "În primul rând, nu vreau să comentez motivele demisiei colegului și prietenului meu. A făcut-o el și, fiind un gest unilateral, cred că are și monopolul explicațiilor în spațiul public. În ceea ce mă privește, colaborez foarte bine instituțional și nu am a mă plânge de nimic."
Ministrul Apărării Naționale a adresat următorul mesaj, cu ocazia Zilei Naționale a României.
"Mulțumesc, România pentru înțelepciunea cu care ai știut să treci peste momentele dificile din acest ultim an, pentru că ne aduni acasă la momentele de bucurie și pentru că ne faci să fim mândri că ne ești patrie. La mulți ani, România!"