Antena 3 CNN Actualitate Angajatorii care întârzie plata salariilor vor fi amendați

Angajatorii care întârzie plata salariilor vor fi amendați

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 20:26 04 Oct 2021 Modificat la 20:26 04 Oct 2021
pensii bani recalculare
Sursa foto: Agerpres

„Angajatorul care depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului va fi sanctionat între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul și de asemenea sancționăm și întârzierea la plata salariului”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan, potrivit Hotnews.

Salariul minim net crește la 1.524 lei

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul va majora salariul minim brut pe economie cu aproape 11%, ceea ce înseamnă o creștere netă de 10 procente. Așadar, salariul minim net va ajunge la 1.524 de lei.

Vești bune pentru 1,6 milioane de români! Guvernul aprobă chiar în aceste momente creșterea salariului minim de anul viitor cu 138 de lei net.

Asta înseamnă că venitul minim va ajunge anul viitor la 2.550 de lei brut.

În timp ce sindicatele sunt de acord cu măsura, patronatele avertizează că multe firme mici nu mai au bani pentru majorări și riscă să se închidă.

40.000 de angajați și-ar putea pierde locurile de muncă anul viitor.

Ministrul Finanțelor: Punctul de pensie ar putea crește la 1875 lei de la 1 ianuarie 2022

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

×
x close