Antena 3 CNN Actualitate Angajatorii, îngrijorați de efectele noii Legi a pensiilor: "Guvernul să-și asume că nu vom avea creșteri de taxe"

Angajatorii, îngrijorați de efectele noii Legi a pensiilor: "Guvernul să-și asume că nu vom avea creșteri de taxe"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:44 11 Noi 2023 Modificat la 09:46 11 Noi 2023

Confederația Patronală Concordia a cerut garanții de la Guvern să nu va majora taxele și impozitele ca să poată plăti pensiile. Surse guvernamentale au precizat că noua Lege a pensiilor nu este privită cu ochi buni nici de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu atrage atenția că economia încetinește, iar firmele nu fac față unei noi creșteri a fiscalității.

"Guvernul trebuie să îşi asume fără echivoc că nu vom mai avea creşteri de taxe în 2024, în condițiile în care companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de măsuri de acest fel, când nici nu au văzut încă efectele celei recente", a declarat Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia.

Potrivit unor surse guvernamentale, FMI și-a exprimat îngrijorarea față de noua Lege a pensiilor.

Citește și: Ministrul Muncii anunță că vârsta de pensionare crește peste 65 de ani proporțional cu creșterea speranței de viață: "Nu ne dorim creşteri ad-hoc" 

Experții de la FMI au apreciat că majorările de pensii vor face ca România să aloce cu 0,5% din PIB, mai mult pentru plata pensiilor de anul viitor.

Iar în 2025 alocarea să fie cu 1% din PIB mai mare.

În avizul emis de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a atras atenția că România trebuie să aducă, după anul electoral, la bugetul de stat, aproximativ 33 de miliarde de lei.

Adică 1,8% din PIB pentru a putea plăti aceste pensii majorate

Marcel Boloș a declarat că lucrul acesta se poate face doar dacă se impun noi taxe și impozite, atât populației, cât și mediului de afaceri.

Premierul Marcel Ciolacu a respins această ipoteză.

Totodată, Marcel Boloș spune că va exista o majorare a deficitului bugetar, iar asta va face ca România să piardă banii din Fondurile Europene, pentru că nu va putea să scadă deficitul așa cum s-a angajat în fața Comisiei Europene.

×
x close