Antena 3 CNN Actualitate Angajaţii unei societăţi de pe platforma Dacia, în grevă generală

Angajaţii unei societăţi de pe platforma Dacia, în grevă generală

Angajaţii unei societăţi de pe platforma Dacia, în grevă generală
05 Mai 2008   •   10:11

240 de angajaţi de la o societate de pe platforma Dacia de la Mioveni au intrat, luni dimineaţă, în grevă generală pe termen de nelimitat, după ce în urmă cu două săptămâni au fost în grevă pentru două ore. Principala revendicare a angajaţilor este o creştere salarială cu 340 de lei brut, în două tranşe, 200 de lei brut începând cu 1 ianuarie şi 140 de lei brut începând cu 1 iunie.

"Ultima ofertă a patronatului a fost de 210 de lei brut, în două etape, adică 170 de lei brut cu 1 aprilie şi 40 de lei brut începând cu 1 octombrie, ofertă cu care salariatele, pentru că aici la firma de cablaje 95 la sută dintre angajaţi sunt femei, nu au fost de acord?, a declarat a declarat Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Dacia Automobile.

?Tot 95 la sută dintre angajaţii societăţii Léoni din Mioveni sunt membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia", a precizat Ion Iordache. Societatea de fabricare a cablajelor Léoni din Mioveni are 270 de salariaţi în total, iar salariul mediu brut de încadrare, fără sporuri, al unui angajat al acestei firme este de 864 de lei.

Liderul sindical a mai spus că greva este legală, iar greviştii au respectat toate etapele de negociere şi de mediere impuse de lege până când s-au decis să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

În 24 martie, angajaţii de la Dacia Automobile Piteşti au intrat în grevă generală, care a ţinut aproximativ trei săptămâni. Greva s-a încheiat după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi au decis să semneze contractul colectiv de muncă.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşată de muncitori în 24 martie, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Argeş, care a decis că greva generală a sindicatului de la Dacia Automobile este legală şi a dispus ca adminstraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close