Salariaţii societăţii Oil Terminal din Constanţa au intrat, luni, în grevă generală pe termen nelimitat, prin întreruperea lucrului, principala revendicare a protestatarilor fiind majorarea salariilor, informează
Agerpres.
Liderul sindicatului Oil Terminal, Aurel Gheorghe, a declarat, că la acţiunea de protest participă circa 70% dintre cei aproape 1.200 de angajaţi ai companiei.
Protestatarii se vor afla la locurile de muncă fără a presta activităţi, cu excepţia domeniilor considerate obiective strategice unde lucrul se desfăşoară normal. Totodată, salariaţii aflaţi în ture libere vor participa la mitinguri de protest ce vor fi organizate zilnic, începând cu ora 13,00, în faţa sediului societăţii Oil Terminal.
Conform lui Aurel Gheorghe, ''cei din conducerea companiei fac presiuni asupra greviştilor de a renunţa la acţiunea de protest'', sindicaliştii intenţionând să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă în acest sens.
Încetarea lucrului la Oil Terminal face imposibilă operarea a două barje cu benzină care au venit luni în Portul Constanţa din Serbia.
Greva generală a fost declanşată după ce, la ultimele runde de negocieri între patronat şi sindicat purtate vineri, conducerea societăţii a acceptat creşteri salariale cu 1,5% şi, ulterior, cu 2% începând cu 1 iunie.
Oferta patronatului nu a fost acceptată de sindicalişti, aceştia solicitând o majorare a salariilor 3,4% în condiţiile în care, în perioada 15 februarie - 1 mai 2012, salariaţii de la Oil Terminal muncesc doar patru zile pe săptămână conform unei decizii luate de conducerea societăţii, astfel fiindu-le diminuate salariile.
Liderul sindical a mai afirmat că greva generală ar putea fi stopată dacă ministrul Economiei l-ar destitui din funcţie pe actualul manager al Oil Terminal.
Salariul mediu brut la Oil terminal este de peste 3.000 de lei, cel mai mic salariu fiind de circa 1.200 de lei.