Dacă vreţi salariu mare, trebuie să lucraţi în Bucureşti. Locuitorii Capitalei sunt cel mai bine plătiţi din România şi, prin urmare, şi cei mai bogaţi. Puterea lor de cumpărare este de trei ori mai mare faţă de cea a locuitorilor din Moldova, precum şi a celor din Sud-estul ţării.
În Bucureşti, PIB-ul pe cap de locuitor se ridica, în urmă cu 3 ani, la 15.800 de euro. Asta în timp ce în nord-estul şi sud-estul ţării, PIB-ul pe cap de locuitor era la cel mai mic nivel din ţară, ajungând abia la 4.600 de euro.
Explicaţia este simplă: Capitala este zona cea mai dezvoltată, care atrage, prin urmare, cei mai mulţi investitori. Iar aceştia oferă locuri de muncă bine plătite. Aşa a fost posibil ca salariile nete ale bucureştenilor să crească în 2010 faţă de 2009. Asta s-a mai întâmplat şi în alte două regiuni: Timiş şi Braşov.
Angajaţii din Capitală au în continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe lună. Despre o forţă de muncă bine plătită vorbim şi în judeţele Sibiu şi Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei.
În aceste regiuni însă, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor nu depăşeşte 6.000 de euro.
Oamenii de afaceri spun că autorităţile locale din regiunile mai puţin dezvoltate ar putea oferi stimulente fiscale pentru a atrage mai mulţi investitori.