"Banii pentru luna septembrie au început să intre pe cardurile salariaţilor şi sperăm ca până la sfârşitul lunii să intre şi banii pentru luna octombrie, pot fi plătite drepturile aferente concediului de odihnă, s-a virat în conturile CAR-ului suma de şase miliarde de lei. În acest moment nu sunt proteste la Oltchim şi încercăm să negociem cu cei şase grevişti ai foamei pentru a-i determina să renunţe la această formă extremă de protest, ei au spus că vor înceta greva foamei numai după o discuţie cu Victor Ponta. Încercăm să-i convingem să renunţe. A fost repornită secţia de propenoxid, urmând ca până mâine (vineri - n.r.) să mai fie repornite alte două secţii ale combinatului, polieteri şi sinteze organice, aşa că am funcţiona la sfârşit de săptămână la o capacitate de producţie de 30%", a declarat preşedintele interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, informează Agerpres.
Angajaţii Oltchim au decis, miercuri, să suspende protestele după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi.
Peste 400 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerându-şi salariile restante şi solicitând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.
Şase salariaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat în greva foamei, iar angajaţii combinatului au anunţat marţi, la încheierea protestului, că dacă nu-şi primesc salariile vor veni joi la Bucureşti, ca să picheteze sediul Ministerului Economiei.
FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.
Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim au protestat în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei.
Premierul Ponta susţine că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude şi hoţii ale foştilor guvernanţi.
"Vreau să vă rog să-i înţelegeţi pe oameni şi să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiţi în vreun fel sau acuzaţi oamenii de la Oltchim pentru hoţiile şi tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu şi toată gaşca care a căpuşat Oltchim", a declarat premierul Ponta.
Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că la Oltchim vor fi restructurări şi, în acelaşi timp, a făcut un apel către angajaţii combinatului chimic să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori.
Citeşte şi Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicul Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul