Teama de a nu fi concediaţi îi face pe angajaţi să recurgă la tot felul de stratageme. Mulţi dintre salariaţii Azomureş, care urmau să fie disponibilizaţi, s-au declarat bolnavi. Cum concediul medical poate dura până la 90 zile, sunt toate şansele ca boala să-i scape pe salariaţi de efectele crizei prin care trece combinatul de la Târgu Mureş.
Mulţi dintre cei 2.000 de angajaţi care ar fi trebuit să fie trimişi în şomaj din 2 decembrie şi-au adus brusc aminte că sunt bolnavi. Potrivit ziariştilor de la Jurnalul Naţional, muncitorii au intrat în concediu medical. Gama bolilor de care s-au declarat suferinzi angajaţii Azomureş este diversă, mergând de la discopatie şi colecist, până la varice.
Asta i-a salvat, deocamdată de la disponibilizare, pentru că, potrivit legii, angajatorul este obligat să aştepte reîntoarcerea din concediu a salariaţilor. În cazul unei urgenţe chirurgicale, angajatul primeşte chiar salariu întreg. Concediul se poate prelungi până la 90 de zile. Dacă vrea să stea şi mai mult acasă, bolnavul trebuie să prezinte în faţa unei comisii medicale, care analizează cazul şi dispune sau nu prelungirea perioadei de concediu.
În timp ce stau acasă pe motiv de boală, angajaţii de la Azomureş speră ca efectele crizei să treacă, iar combinatul să-şi reia activitatea.
Mai bine de 2.000 de angajaţi de la Combinatului chimic Azomureş au intrat în şomaj tehnic, până la jumătatea lunii ianuarie 2009. Pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă, salariaţii vor primi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul de bază, dar şi prima de Crăciun, însemnând echivalentul unui salariu minim pe economie.
Antena 3