Șoferii greviști nu sunt speriați de amenințările oficialilor și spun că această grevă va continua până când problemele vor fi rezolvate. Angajații cer autorităților să ia măsuri pentru îmbunătățirea funcționării transportului comun din Capitală.
„Vom continua greva atâta timp cât nu ni se va adresa nimeni și revendicările noastre nu vor fi luate în considerare. Când mă refer la revendicări vorbesc în primul rând de lipsa pieselor și lipsa condițiilor de muncă. Abia pe plan secundar se află măririle salariale. Pierderea locului de muncă e un punct important pentru noi, dar în momentele astea nu ne sperie.”, a declarat un șofer STB pentru Antena 3, sub protecția anonimatului.
Într-un comunicat de presă, Sindicatul Transportatorilor din București invocă probleme tehnice, boli profesionale și expirarea autorizației de repaus săptămânal în justificarea mișcării de protest.
„Lipsa dialogului real, nerspectarea prevederilor CCM STB SA, refuzul de a demara negocierea unui nou CCM și a asigura o creștere salarială, lipsa unor soluții privind rezolvarea problemelor sesizate prin adresele trimise către primarul general, Consiliul de Administrație și Directorul general legat de condițiile de muncă ( capete de linii, depouri, autobaze și celelalte entități), creșterea alarmantă a bolilor profesionale, reducerea Planului de reparații la URAC, ritmul de aprovizionare cu piese și subasamble care a condus la majorarea numărului de vehicule imobilizate în mai puțin de un an de zile, la peste 400 vehicule, iar cele din traseu cu mari probleme tehnice, se vede acest lucru în numărul mare de defecte tehnice zilnice, lipsa autorizației cu privire la repausul săptămânal care a expirat la data de 31.12.2021, au fost transmise prin adresele noastre pe care le punem la dispoziția presei, adrese din care reiese că Sindicatul Transportatorilor din București a sesizat riscul iminent al declanșării unui protest precum cel de față, în pofida dorinței Sindicatului nostru de găsire de soluții pentru ca o astfel de situație să fie evitată.”, au transmis sindicaliștii.
Greva, declarată ilegală de Tribunalul București, a provocat pierderi de 20 de milioane de lei, a anunțat directorul STB Adrian Criț.
Citește și: A patra zi de grevă STB. Angajații protestează la autobaza Titan
Societatea de Transport Bucureşti asigură duminică dimineaţă 25% din capacitatea de transport programată, a anunțat directorul societății.
„În momentul de față asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ.
Potrivit acestuia, duminică dimineață se află pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697: din care 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.