Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în cazul în care se va dovedi că profesorii de la Universitatea Bioterra acuzaţi de divulgarea unor subiecte de licenţă sunt vinovaţi, aceştia "nu mai au ce căuta acolo", unitatea "trebuie să îi scoată".
Ecaterina Andronescu a spus, într-o conferinţă de presă, întrebată de situaţia de la Universitatea Bioterra, că, dacă profesorii anchetaţi sunt vinovaţi, unitatea de învăţământ "trebuie să-i scoată", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi (profesorii anchetaţi - n.r.), nu mai au ce căuta în universitate şi o spun răspicat. Cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală, ar trebui să-i şi scoată imediat din universitate", a afirmat Andronescu.
Potrivit acesteia, comisia care controlează Universitatea Bioterra se va axa pe verificarea elementelor tehnice, respectiv dacă au fost gestionate corect notele, dacă gestionarea studenţilor este corectă, conform normativelor, etc.
Ecaterina Andronescu a spus că, în momentul în care ministerul va avea raportul, îl va face public.
"În principiu, noi putem să cerem ARACIS o nouă evaluare, o evaluare urgentă. Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancţiune adresată universităţii, în situaţia în care sunt nereguli. Dacă se vorbeşte doar despre cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate şi nu aş vrea să punem semnul vinovăţiei egale între eventuala vinovăţie a celor doi profesori şi întreaga universitate. E nedrept, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo şi să vorbim în cunoştinţă de cauză?, a afirmat Andronescu.
Totodată, Andronescu a amintit că a fost singurul ministru al Educaţiei după 1990 care a desfiinţat, prin acte normative, 37 de "aşa-zise universităţi", pe motiv că "erau centre de producere de resurse".
"În ceea ce priveşte universităţile care acum se află în peisajul academic românesc, trebuie să vă spun că există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în niciun fel de derapaje. Două sunt aceste pârghii. O pârghie se referă la autoevaluarea sau evaluarea internă, aşa cum este ea definită din lege. Prin această evaluare internă universitatea trebuie să-şi creeze pârghiile şi procedurile să sesizeze aceste derapaje şi să le poată scoate din peisajul academic. Acesta este lucrul cel mai important şi la prima întâlnire pe care o voi avea cu rectorii universităţilor voi aduce în discuţie acest subiect al necesităţii de a avea proceduri interne de evaluare în aşa fel încât anumite lucruri care sunt anormale faţă de mersul academic normal să poată fi sesizate la timp şi să poată fi scoase sau ameliorate. A doua modalitate prin care universitatea poate să se protejeze să-şi asigure securitatea calităţii învăţământului este evaluarea externă. Evaluarea externă se realizează din patru în patru ani şi este asigurată de ARACIS", a afirmat ministrul Educaţiei.