Antena 3 CNN Actualitate Andrei Muraru spune că România nu va intra în programul Visa Waiver „pe ușa din dos”, ci „cu capul sus”: Românii au cel mai mare merit

Andrei Muraru spune că România nu va intra în programul Visa Waiver „pe ușa din dos”, ci „cu capul sus”: Românii au cel mai mare merit

viza sua getty
Andrei Muraru a spus că se așteaptă că românii din America să se întoarcă acasă. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    09 Oct 2024   •   23:31

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat miercuri că România nu va adera la programul Visa Waiver „pe uşa din dos", ci pe uşa din faţă, cu demnitate, deoarece a îndeplinit toate condițiile necesare. El a subliniat că nu există riscul ca parcursul României către aderarea la acest program de scutire de vize să fie deturnat în următoarele luni.

„România nu intră în programul Visa Waiver pe uşa din spate, pe uşa din dos, ci intră pe uşa din faţă cu capul sus, pentru că am îndeplinit absolut toate condiţiile. Procesul de aderare a fost extrem de transparent şi de integru”, a spus Andrei Muraru în emisiunea România Politică de la Prima News.

Ambasadorul României în SUA a subliniat că partenerii americani cu care s-a întâlnit recent, inclusiv reprezentanți ai Departamentului de Stat și ai Departamentului pentru Securitate Internă, i-au transmis că nu au mai întâlnit o țară care să îndeplinească atât de rapid și cu atâta succes și seriozitate criteriile necesare.

„Ştiu, de multe ori suntem atât de ironici cu privire la potenţialul României şi atât de defetiști încât ne vine greu să credem acest lucru, dar acest lucru este adevărat. Când România are un plan şi are multă ambiţie şi determinare şi dorinţă, lucrurile se pot face cu foarte mult succes şi de acest lucru sunt foarte mândru şi de aceea vă spun şi asigur pe toţi interlocutorii mei că nu există şanse ca România să fie deraiată de la acest parcurs de aderare la programul de scutire de vize în următoarele luni”, a mai spus Muraru.

Acesta a spus că se așteaptă că românii din America să se întoarcă acasă.

„În mod evident că unii vor fi tentaţi să rămână în America. Acest program de vize priveşte doar vizele pentru turism şi pentru afaceri”, a completat el. 

„Cel mai mare merit îl au chiar românii, care au contribuit în mod evident şi la numărul uriaş de vize care au fost emise în acest an. Până la sfârşitul lunii august, de exemplu, Ambasada Statelor Unite a emis din Bucureşti, prespun şi consulatele americane din afară, au emis aproape 70.000 de vize pentru cetăţenii români, cel mai mare număr din întreaga noastră istorie bilaterală”, a arătat ambasadorul.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunțat marți seară, în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, că, începând din martie sau aprilie 2025, românii vor putea merge fără vize în Statele Unite.

Acesta a explicat apoi că România va face parte din programul Visa Waiver. Acest lucru va presupune ca românii care vor să meargă în Statele Unite vor avea nevoie doar de o autorizație electronică de călătorie, pe care trebuie să o achiziționeze cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor.

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025. Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a anunțat Andrei Muraru.

Ambasadorul României în SUA a explicat apoi că românii vor trebui să își ia o autorizație electronică de călătorie cu cel puțin 72 de ore înainte de a se îmbarca în avion.

„Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state 41, plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion. Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri. Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a explicat Andrei Muraru.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close