Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii "Sinteza Zilei" la Antena 3 CNN, l-a intervievat, la Washington, pe ambasadorul țării noastre în SUA, Andrei Muraru.
Temele abordate au inclus acordul semnat la Washington, în marja summitului NATO, de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zeklenski, dar și eventualele schimbări pentru România în cazul unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.
Interviul, în continuare.
Mihai Gâdea: "Haideți să explicăm pentru publicul din România semnificația faptului că Marea Neagră este trecută în comunicatul final al summit-ului de la Washington. Ce înseamnă acest lucru?"
Andrei Muraru: "Așa cum știți, NATO are o privire de 360 de grade asupra propriului teritoriu, dar în această declarație finală a summit-ului există câteva zone de importanță strategică pentru organizație, iar una dintre ele este Marea Neagră (... ) Totuși, acest război fierbinte se desfășoară (și) în Marea Neagră. Sunt trei state membre ale NATO riverane Mării Negre și România a făcut eforturi considerabile pentru ca NATO să privească această regiune în acest fel.
Andrei Muraru: Declarația summitului NATO conține elemente care întăresc securitatea României
Ce înseamnă, în definitiv, regiune de importanță strategică: înseamnă crearea unor instrumente pentru a monitoriza și a fi cât mai vigilenți la ceea ce se întâmplă în Marea Neagră. Înseamnă, așa cum spuneați, un coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Grecia și ne așteptăm aici ca NATO să aducă resurse în acest sens, pentru a optimiza aceste mișcări de echipamente, de trupe, din punct de vedere logistic. Mai înseamnă crearea unui comandament de forțe speciale între România și Bulgaria. Deci înseamnă decizii care întăresc securitatea României, care sunt menite să aducă și mai multă siguranță cetățenilor români și să prevină o extindere a acestui conflict fierbinte în Marea Neagră și pe teritoriul statelor NATO riverane Mării Negre.
Mihai Gâdea: "Astăzi, președintele Iohannis a semnat un acord de securitate cu Ucraina. Înțelegem că documentul nu are, neapărat, valoare juridică. Dar ce înseamnă, până la urmă, semnarea acestui document de către președintele Iohannis, în numele României și de către Ucraina, prin președintele Zelenski?"
Andrei Muraru: "Acesta este unul dintre cele 23 de astfel de acorduri de securitate pe care Ucraina le-a semnat bilateral cu diferite state, pentru că înțelegerea acestui context foarte complicat în care se află Ucraina a făcut ca statele să poată să-i ofere astfel de garanții de securitate, în mod separat, până când Ucraina devine membru NATO. Inițiativa a fost luată la întâlnirea Grupului G7 de anul trecut. România a aderat imediat la această declarație. Toate aceste acorduri au cam același format. Ele vin să sistematizeze ajutorul pe care l-a primit Ucraina de la statele acestea, până acum, și să organizeze aceste domenii în care România și alte state sprijină sprijină Ucraina.
Se face vorbire și despre sistemul Patriot pe care România urmează să-l doneze Ucrainei, se vorbește despre facilitarea tranzitului de echipamente militare către Ucraina și se vorbește inclusiv despre sprijinirea reconstrucției Ucrainei într-o perioadă pe care o dorim cât mai rapidă, post-război."
Mihai Gâdea: "Domnule ambasador, în aceste zile, la Washington, summit-ul, desigur, domină agenda tuturor țărilor care fac parte din alianță, dar și agenda Rusiei și a Chinei, care vedem că reacționează. Dar, pe de altă parte, subiectul major în Statele Unite este dacă președintele Biden se retrage din această candidatură sau va merge mai departe. Pentru România are vreo relevanță, este o diferență între a-l avea pe Joe Biden sau pe Donald Trump președinte? Sau, în condițiile în care Joe Biden se retrage și ar candida, de exemplu, doamna Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite, e vreo diferență dacă va fi un președinte democrat sau un republican? Dacă va fi Donald Trump, se schimbă lucrurile pe care, iată, le vedem acum bătute în cuie și care pentru România sunt absolut extraordinare - garanții de securitate, Marea Neagră, întărirea flancului estic, si toate celelalte lucruri pe care le-ați explicat mai devreme?"
Andrei Muraru: Indiferent cine e președinte în SUA, garanțiile de securitate oferite țării noastre sunt de neclintit
Andrei Muraru: "Mă uit în ochii dumneavoastră, domnule Gâdea, și vă spun că, indiferent cine va fi președintele Statelor Unite, garanțiile de securitate oferite României și parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite sunt de neclintit. Să haideți să ne uităm foarte pe scurt la biografiile celor doi lideri și la interacțiunile lor cu România.
Președintele Donald Trump a ajuns la Casa Albă în ianuarie 2017 și în iunie 2017 l-a invitat acolo pe președintele Iohannis, acesta fiind primul șef de stat din Europa invitat la Casa Albă. În timpul președinției Trump, România a semnat un memorandum privind securizarea rețelelor 5G. România a semnat acordul privind colaborarea nuclear-civilă. România a beneficiat de foarte multă atenție din partea Congresului. Sunt documente programatice care arată acest lucru.
Ce s-a întâmplat în timpul președintelui Joe Biden: numărul de trupe din România a crescut de patru ori. Erau aproape 1000 de militari. Acum sunt aproape 5000 de militari americani în România. Avem și mai multe echipamente militare americane pe teritoriul național. Președintele Iohannis a fost în luna mai aici, la Casa Albă, în Biroul Oval, și toate aceste lucruri arată, de fapt, o cooperare excelentă.
Dincolo de cine e președintele Statelor Unite, aceste personaje politice fac parte dintr-o cultură politică americană, din niște partide, Partidul Democrat, respectiv Partidul Republican, care au în interiorul lor personaje foarte importante, care militează deschis pentru România, care au vizitat România la începutul acestei luni. Au fost 10 membri ai Congresului în România, care au vizitat Bucureștiul.
Dincolo de acest sprijin politic în Administrația americană, la Pentagon, la Casa Albă, la Consiliul Securității Naționale, la Departamentul de Stat, toate aceste instituții au în mijlocul lor prieteni ai României, care au fost în România de zeci și sute de ori, care au sprijinit România, care pun umărul. Unii dintre ei sunt căsătoriți cu cetățeni români. Deci, toți acești oameni vor milita în continuare pentru ca America să fie lângă România. Nu există niciun fel de risc ca România să se desprindă de America, să se decupleze de Statele Unite. Dimpotrivă. România se află în sudul flancului estic și în partea aceea de lume este o ancoră strategică, așa cum spunea actualul secretar al Apărări, Lloyd Austin."