Antena 3 CNN Actualitate Anchetă la DNA pentru camerele hiperbarice cumpărate de IGSU. Emoţii pentru Raed Arafat

Anchetă la DNA pentru camerele hiperbarice cumpărate de IGSU. Emoţii pentru Raed Arafat

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 17:35 19 Noi 2022 Modificat la 18:20 19 Noi 2022
ancheta la dna pentru camerele hiberbarice cumparate de igsu
Anchetă la DNA pentru camerele hiberbarice cumpărate de IGSU Sursa foto: Jurnalul.ro

Mai exact, camerele hiperbarice au fost cumpărate în 2017 la indicațiile lui Raed Arafat și de atunci n-au fost folosite aproape deloc.

Raed Arafat susține că Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu a descins la IGSU în legătură cu această achiziție, dar au fost însă solicitate documente prin poștă. 

„DNA nu a “descins” la IGSU pe tema camerelor hiperbare! Acesta doar a solicitat prin poștă documente care s-au pus la dispoziție, așa cum se întâmplă cu multe achiziții care au reclamații sau care au aspecte care necesită clarificare! Costul întreținerii lunare a camerelor hiperbare nu este 20.000 Euro!”, a scris Raed Arafat, luni, pe Facebook. 

Contactată de jurnaliştii Antena 3 CNN, DNA precizează că este vorba despre o anchetă in rem care vizează fapte de corupție săvârșite de militari, într-un dosar care a fost deschis pe parcursul anului trecut.

Mai exact, vorbim despre aceste camere hiperbarice a căror garanție a expirat şi care nu au fost folosite niciodată din 2017, chiar dacă au fost solicitări pentru ele. O dată, în 2018 când salvatorii au găsit o persoană înecată, respectiv în 2019 când un minor în vârstă de 15 ani care s-a intoxicat cu monoxid de carbon ar fi avut nevoie de această cameră, însă părinții săi au refuzat să o utilizeze.

Mai mult, reviziile la aceste echipamente ar costa aproximativ 200.000 de euro. 

Dr. Bogdan Cristian Ion, oxigenul hiperbar este „un medicament cu toate patalamalele”

Medicul Bogdan Cristian Ion, singurul specialist în medicină hiperbară din țară,a explicat că aceste aparate le pot salva viaţa pacienților care rămân, practic, fără oxigen din diverse cauze. 

 „Terapia hiperbară reprezintă aplicarea sau respirarea oxigenului la presiuni mari de peste 2,4 bari, adică peste 14 m adâncime. Între 1 bar (care este presiunea atmosferică) și 2,4 bari, sunt aplicațiile cosmetice și nu face obiectul medicinei hiperbare.

De la 2,4 bari în sus vorbim de medicină hiperbară.

Această presiune mare face ca oxigenul să se dizolve direct în sânge în cantități atât de mari, încât transportul hemoglobinar să nu mai fie necesar.

Cantitatea este de zeci de ori mai mare decât ceea ce transportă hemoglobina și acest lucru are o serie de proprietăți benefice”, spunea pentru jurnalul.ro medicul Bogdan Cristian Ion, la debutul pandemiei COVID. 

×
x close