„Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda.
Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei „Certitudinea”. Care să „acompanieze” monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului.
La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă.
Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic.
Aștept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă.”, a transmis Iulian Bulai pe pagina personală de Facebook.
Printre materialele publicate în ziarul distribuit spectatorilor se află o poezie dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, cât și un articol intitulat ”Uniunea Lagărelor comuniste s-a transformat în Lagărul Uniunii Europene”.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că va fi deschisă o anchetă internă în cadrul instituției de cultură și că va fi depusă o plângere la poliție pentru ”distribuție neautorizată de materiale”.
„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB.
Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.
Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României.”, a transmis Lucian Romașcanu pe Facebook.
Echipa editorială a ziarului ”Certitudinea” se prezintă pe propriul site ca o sursă de informare care reflectă ”realitatea românească profundă”:
„Vrem să arătăm că realitatea românească profundă - aceea a preocupărilor, aşteptărilor şi deşteptărilor - este cu totul alta decât ceea ce ni se prezintă în ziare şi la televizor. Aceea este o realitate de nişă, periferică chiar, în niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.
Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.
Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.
Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine.”