Foştii şefi ANRM, fostul şef al SGG şi un fost secretar de stat din Finanţe sunt principalii responsabili în cazul Sterling. Guvernul a încheiat această anchetă şi a decis să sesizeze Parchetul asupra raportului ce indică faptul că înţelegerea cu firma canadiană a fost prelungită pentru a evita licitaţiile, informează
Mediafax.
"Controlul a evidenţiat modificări aduse contractului iniţial prin acte adiţionale semnate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), prin preşedintele Mihail Ianăş (actul adiţional 1-7), prin preşedintele Maria Iuliana Stratulat (actul adiţional 8-10) şi prin preşedintele Bogdan Găbudeanu (actul adiţional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fără verificări ale stadiului îndeplinirii faptice a obligaţiilor asumate, pentru a se evita rezilierea şi realizarea de licitaţii. Verificările au relevat şi modificări ale partenerilor de contract şi nerespectări ale legislaţiei în vigoare legat de atribuirea de contracte şi de adoptarea actelor normative de către Guvernul Tăriceanu", au declarat, pentru
Mediafax, surse oficiale, care citează raportul redactat de Corpul de Control.
Actul adiţional 11 la contract a fost semnat de compania canadiană şi de ANRM cu un an şi 3 luni înainte de a se repune în Guvern în vederea aprobării prin hotarâre, conform surselor citate. Actul adiţional în cauză acordă Sterling drept de exploatare petrolieră, nu doar de explorare.
"Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei foşti preşedinţi ai ANRM, fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Gabriel Berca, pentru modul în care actul adiţional a fost introdus şi aprobat în şedinţa Guvernului, şi un fost secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Cătălin Doică, pentru cum s-a semnat de către reprezentantul Ministerului Finanţelor fără să aibă delegare de competenţe", au arătat sursele Mediafax, care au citat din raportul de control.
În intervalul 1996-2000 Agenţia Naţională de Resurse Minerale a fost condusă de Ianăş care a fost înlocuit în funcţie de către Maria Stratulat, persoană care a gestionat activitatea ANRM până în 2005. În perioada 2006-2009 Bogdan Găbudeanu s-a aflat la şefia ANRM.
Concluziile raportului în cazul Sterling arată că înţelegerea cu compania canadiană a fost una de tip PSA (Production Sharing Agreement), prin care statul angajează un investitor să execute anumite lucrări în favoarea statului, pe riscul şi pe cheltuiala contractorului.
Pe de altă parte, tot luni, Călin Popescu Tăriceanu a depus plângere penală împotriva deputatului PD-L Mircea Toader, în cazul Sterling. Tăriceanu îl acuză pe Toader de fals intelectual şi denunţ calomnios.
Potrivit lui Tăriceanu, "deputatul Mircea Toader, văzând că raportul comisiei Sterling nu este incriminator, a venit cu o solicitare de a aproba începerea urmăririi penale" împotriva sa.
Antena3.ro