Boala cronică de rinichi ar putea deveni în curând a cincea cauză de deces la nivel European o spun specialiștii, care se așteaptă la o creștere a cazurilor, pe măsură ce populația îmbătrânește, iar funcția renală scade odată cu înaintarea în vârstă.
Ministerul Sănătății va deconta în următorul contract cadru două analize pentru depistarea acestei afecțiuni.
Boala cronică de rinichi este, în acest moment, a zecea cauză de deces la nivel mondial, cu o probabilitate de deces la cinci ani estimată la 33%.
Riscurile pot fi reduse prin screening, diagnosticare în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament.
”O afecțiune de multe ori tăcută, dar care, pe termen mediu, are un impact foarte serios nu numai asupra morbidității, dar și asupra mortalității generale și asupra calității vieții multora dintre concetățenii noștri” a declarat Alexandru Rafila zilele trecute.
Citește și: Alexandru Rafila, despre achiziția de vaccinuri anti-COVID: "Trebuie să găsim o soluție responsabilă"
”Vulnerabili suntem cu toții, cu toții cei care nu știm că avem o boală de rinichi, care nu știm că avem diabet zaharat, hipertensiune sau o boală cardiovasculară, sau bănuim și neglijăm acest lucru. Să pledăm întâi pentru rinichii sănătoși, este bine să fim profilactici”, a declarat și doctor Liliana Ana Tuță, președintele comisiei de Nefrologie a Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății va introduce în următorul contract cadru decontarea a două analize de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acestea vor permite diagnosticarea în stadii incipiente a bolii cronice de rinichi.
”Să putem să introducem câteva investigații simple, dar care au o foarte mare valoare, pentru că o boală cronică de rinichi, depistată în stadiu incipient, beneficiază de un tratament care îmbunătățește mult viața pacienților și evităm două consecințe, două soluții mai greu de implementat. În primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă și cel de al doilea lucru, și cel de transplant”, a mai spus Alexandru Rafila.
În următoarea perioadă va avea loc și o campanie de informare la nivel național în care un rol cheie îl vor juca și medicii de familie, care vor face în cabinetele lor evaluarea stării de sănătate a rinichilor pacienților pe care îi au în grijă.
”Marea parte a pacienților și numărul cel mai mare de pacienți cu boală de rinichi nu sunt vizibil, sunt ascunși cumva ”sub nivelul apei” și nu sunt vizibili pentru că boala cronică de rinichi este lipsită de simptome până în stadii avansate. Și rinichii nu dor decât în situații excepționale”, spune doctor Ina Kacso, președintele societății române de Nefrologie.
La nivel mondial există peste 850 de milioane de oameni care trăiesc cu boli renale, dintre care 700 de milioane au boala cronică de rinichi.
În România se estimează că 10% din populație are această formă de afecțiune în formă incipientă, însă chiar și în stadii avansate sunt diagnosticate doar două din trei persoane.