Antena 3 CNN Actualitate Analiza schimbărilor anunțate de Guvernul Orban. Ce mai rămâne din OUG 114

Analiza schimbărilor anunțate de Guvernul Orban. Ce mai rămâne din OUG 114

2 minute de citit Publicat la 11:03 14 Dec 2019 Modificat la 11:03 14 Dec 2019
Analiza schimbărilor anunțate de Guvernul Orban. Ce mai rămâne din OUG 114

Guvernul Orban a anunțat vineri seara modificări importante pentru veniturile românilor și pentru pensii. 

Ce se abrogă din OUG 114:

-Fondul de Dezvoltare și Investiții

-Taxa pe active bancare

-Taxa pe companiile din energie

-Taxa majorată pentru companiile de telecomunicații

-Se elimină prețul plafonat la energie electrică și gaz care era la 68 de lei MW/H (calendar liberalizare de la 6 până la 9 luni ca să nu crească rapid prețurile)

-Capitalul social minim pentru Pilonul 2 nu mai crește

-Posibilitatea mutării banilor din Pilonul 2 în Pilonul 1 de pensii

-Programul "gROwth - investim în copii, investim în viitor"

Adrian Câciu, economist- "Pe proiectul de lege privind modificarea sau abrogarea unor prevederi din 114, aș vrea să remarc două lucruri. S-a vorbit de ordonanța 114 și de răul pe care l-a produs economiei, însă nu s-au prezentat rezultatele economice. Și cred că ar fi fost frumos și corect față de cetățeni să se facă un studiu de impact ale efectelor ordonanței. Dacă ne uităm pe randamentele economice ale companiilor care acționează în sistemul bancar al energiei și comunicației, vedem o creștere de randament. Există, posibil, pierderi la producătorii de energie, dar pe consumatorii casnici și sigur că toți poate să confirme că anul acesta nu a crescut prețul. 

Un alt aspect pe care-l remarc este că ordonanța 114 nu se abrogă peste noapte, ci prin proiect de lege, în contextul în care există în Parlament ordonanța 114 inițială în dezbatere și multe dintre prevederile sale inițiale au fost abrogate în comisii. Deci proiectul de lege s-ar putea să intre în vigoare undeva la jumătatea anului viitor, dacă se merge în Parlament cu el. Nu cred că o să riște asumarea răspunderii. 

Eu sunt sceptic că ministrul Economiei va putea să determine ANRE să nu crească prețurile la energie electrică și la gaze. Eu apreciez că prețul va fi cu 10% mai mare la finalul viitorului an decât acum". 

Ce se întâmplă cu facturile la energia electrică și la gazele naturale

Răzvan Orășanu, antreprenor- "Piața de energie a fost plafonată cu această ordonanță 114. A avut două impacte: unul foarte bun pentru consumatori pentru că ,pentru o perioadă scurtă, le-a plafonat prețurile, însă pe termen lung chestiunea asta nu e sustenabilă fiindcă nu vin investiții din urmă în energie, dacă nu există un preț care să reflecte stadiul de piață. Și atunci ce se întâmplă e ceea ce am trăit parțial deja. Locuri în beznă pentru că nu se fac investiții în rețeaua electrică". 

Analiza schimbărilor anunțate de Guvernul Orban. Ce mai rămâne din OUG 114

 

×
x close